Dolby Digital vs DTS: care este diferenta?

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Home Cinema La: favorite Aprecieri: 18887

Bătălia pentru supremația sunetului surround explicată

Pe măsură ce home cinemaul s-a îmbunătățit, noile formate de sunet surround au apărut - aducând mai multe detalii și realism în nopțile cu film. Dar să revenim la noțiuni de bază și să ne uităm la cele mai populare două formate de sunet surround: DTS și Dolby Digital.


Atât DTS cât și Dolby Digital sunt tehnologii de compresie audio, ceea ce le permite producătorilor de filme să înregistreze sunetul surround care poate fi reprodus atât în cinematografe, cât și în case. Ambele furnizează un sunet multicanal ce ne dau furnicaturi pe spate, deci care este diferența? Și care este mai bun?


Diavolul sta în detalii. Sau, mai exact, modul în care cele două tehnologii codifică sunetul.


DTS este codat la un bit rate mai mare și, prin urmare, este considerat de unii experți ca fiind de o calitate mai bună. Alții susțin că tehnologia Dolby Digital este mai avansată și produce o calitate a sunetului mai bună la un bit rate mai mic.


Confuz? Vestea bună este că ambele sunt acceptate pe scară largă și că șansele sunt că nu va trebui să alegi un favorit.


În forma lor de bază, atât DTS cât și Dolby Digital acceptă audio cu 5.1 canale (adică un sistem tip home cinema cu cinci difuzoare și un subwoofer). Și versiuni mai avansate ale formatelor acceptă 7.1 canale, sunet surround HD și boxe atmos, sub forma DTS: X și Dolby Atmos.


Veți găsi DTS și Dolby Digital în playere Blu-ray, sisteme home cinema, console de jocuri, computere, set-top box și chiar smartphone-uri.




Ce este Dolby Digital?


Dolby Digital este un codec audio multi-canal realizat de Dolby Labs. Acesta oferă o experiență de sunet surround cinematografic și este denumit în mod obișnuit „standardul industriei” (în principal pentru că Dolby Labs este mai mult alaturi de noi decât DTS).


Primul film care a folosit Dolby Digital a fost Batman Returns în 1992. De atunci, Dolby a lansat o multitudine de codec-uri din ce în ce mai avansate, inclusiv Dolby Digital Plus, care acceptă sunet surround HD și până la 7.1 canale.


Vrei cel mai bun? Încercați Dolby TrueHD, un format fără pierderi care promite să fie identic cu înregistrarea principală a studioului de film. Există, de asemenea, noul sistem audio bazat pe un sunet imersiv, Dolby Atmos.



Ce este DTS?


DTS (inițial Digital Theatre Systems) a fost fondată în 1993 pentru a concura cu Dolby Labs pentru supremația sunetului surround. Compania a dat lovitura atunci când Steven Spielberg a ales DTS pentru filmul său, Jurassic Park.


În 1996, DTS a început să fie introdus masiv in componentele electronice. Este posibil ca compania să nu fie la fel de cunoscută ca principalul său rival, dar mulți puriști consideră că DTS oferă o calitate a sunetului mai bună, deoarece codifică sunetul la un bit rate mai mare.


Ca și Dolby Digital, DTS a lansat de atunci o multitudine de formate de sunet surround mai avansate, inclusiv DTS-HD High Resolution, care acceptă până la 7.1 canale de difuzoare. DTS a scos și un format fără pierderi, DTS-HD Master Audio. Există și DTS: X, care concurează cu Atmos-ul lui Dolby.



Care este diferența dintre DTS și Dolby Digital?

Dolby Digital și DTS pot oferi ambele experiențe de sunet surround surround, dar există unele diferențe cheie în modul în care acestea obțin rezultatul final.


Diferențele majore sunt nivelurile de compresie și bit rate. Dolby Digital comprimă audio digital 5,1 până la un bit rate de 640 kbits / s (kilobiți pe secundă) pentru discurile Blu-ray. Pentru discurile DVD, acceptă un bit rate ceva mai mic: până la 448 kbits / s.


DTS, pe de altă parte, este mai puțin comprimat și suportă un bit rate mai mare de până la 1,5Mb / s (megabit pe secundă). Pentru discurile DVD, acceptă până la 768 kbits / s.


Diferența de compresie se mărește atunci când accesați formatele HD concurente. Dolby Digital Plus acceptă până la 1,7Mbps, în timp ce DTS-HD de înaltă rezoluție acceptă până la 6Mb / s. În teorie, o compresie mai mică în timpul codificării este egală cu un sunet mai detaliat care oferă o coloană sonoră mai aproape de ceea ce a fost inițial prevăzut.


Case closed, atunci? Nu asa de repede. Dolby susține că codecurile sale sunt mai eficiente decât codec-urile DTS și, prin urmare, pot suna fiecare bit la fel de bun sau mai bun, chiar și la o rată de biți mai mică.


În cele din urmă, vă puteți aștepta la o experiență excelentă de home cinema de la ambele, și de multe ori opțiunea dvs. de coloană sonoră se va reduce la ceea ce este pe materialul dvs. sursă.



DTS: X vs Dolby Atmos


Aceste tehnologii audio home cinema de ultimă oră sunt un inca pas in față fata de sunetul surround tradițional. Acestea recreează efecte spatiale, cum ar fi un avion care zboară deasupra capului sau gloanțe care dint-o parte in alta a camerei, datorită mai multor semnale audio destinate setup-urilor cu un număr mai mare de boxe decât standardul 5.1.

Din nou, ambele ar trebui să creeze o experiență imersivă, dar există unele diferențe cruciale între cele doua.

Dolby Atmos folosește boxe plasate în tavan pentru a crea o „bulă” de sunet. Nu esti fanul găurilor în tavan? Există o serie de opțiuni mai simple, incluzând bare de sunet Dolby Atmos cu difuzoare îndreptate curs în sus care redau sunetul cu un efect similar și boxe pe care le puteți adăuga la boxele tradiționale.

Televizoarele OLED 2017, 2018 și 2019 ale LG acceptă și Atmos, între timp si televizoarele OLED de la Panasonic are propriile difuzoare in acest mod Dolby Atmos cu directionare ascendentă încorporate în spatele TV-ului.

Puteți găsi produse Dolby Atmos la un număr tot mai mare de producători de hardware, precum și de pe discuri Blu-ray și servicii de streaming, inclusiv Amazon Prime Video și Netflix. Emisiile TV încep să sprijine și ele Atmos.

DTS: X este ceva mai flexibil. Funcționează cu setări standard de sunet surround și nu necesită difuzoare suplimentare.

Aproximativ 90% din industria tehnologiei pentru utilizatoruii privati susține DTS: X, mulți producători fie lansează actualizări de firmware pentru receptoarele AV existente, fie lansează noi modele. Dezavantajul? Este mai puțin obișnuit. Nici Amazon Prime Video, nici Netflix nu acceptă în prezent DTS: X.



Deci care este mai bun: DTS sau Dolby Digital?

Bazat doar pe specificații, DTS își bate rivalul cu un bit rate mai mare care promit o experiență de film mai realistă. Acestea fiind spuse, alți factori precum raportul semnal / zgomot și calibrarea difuzoarelor înseamnă că o mulțime de audiofili ar evalua Dolby peste DTS.

Cu standardele în continuă evoluție, cea mai bună modalitate de a o seara de film acasa este să te asiguri că ai componente de bună calitate, configurate corect și vizionezi un material de cea mai buna calitate posibilă. În acest fel, fie că este vorba de DTS: X sau Dolby Atmos, veți fi tratat cu o experienta de cea mai buna calitate si acasă.


 

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password