Cate ceva despre Dolby Atmos
DOLBY ATMOS
Dolby Atmos si-a gasit cu usurinta locul si a devenit una dintre cele mai importante si impresionante tehnologii ale sunetului din home-cinema-ul nostru migrand de pe platourile de filmare si studiourile de post-productie pana in sufrageria sau camera noastra dedicata home-theater.
De la prima instalare Dolby Atmos in primul cinematograf Dolby Theatre din Los Angeles (pentru premiera din iunie 2012 a filmului de animatie Disney/Pixar, Brave) Dolby Atmos a trecut de la „viitorul audio in home cinema” la foarte clarul si prezentul, aici și acum.
Dolby Theatre din Los Angeles
Asta nu s-a datorat numai tehnologiei de sunet surround captivant care a capatat tractiune la Hollywood, ci si suportului oferit pe tot parcursul lantului - de la crearea si distribuirea continutului pana la compatibilitatea hardware si a dispozitivelor. Serviciile de streaming, televizoarele, receptoare AV - si toata suita de echipamente are mari sanse ca sistemul Dolby Atmos sa fie integrat in ele.
Dolby a dezvoltat, deasemenea, Dolby Atmos Music, care adauga o noua dimensiune ascultarii muzicii.
Combinatia intre Dolby Atmos si Dolby Vision este cea care creaza experienta Dolby Cinema care ramane o atractie pentru foarte multi dintre noi, a castigat o multime de premii inclusiv premiul pentru inovatia anului in 2019. In cinematografele Dolby sunt folosite doua proiectoare laser pentru a reda imagini Dolby Vision.
Sunt peste 6000 de locatii a cinematografelor Dolby in care va puteti bucura de experienta oferita de Dolby Cinema (iar din nefericire nici macar una in Romania - si pe harta se pot vedea cele mai apropiate de noi). Ca exemplu este cinematograful numit acum "Odeon Luxe Leicester Square" care din 1937 a gazduit peste 700 de premiere, primul cinematograf din UK care dupa 11 luni de renovare si o investitie de mai multe milioane de lire si-a redeschis usile in 21 decembrie 2018 si are 400 de boxe pentru cele 800 de locuri!
Mai exact ce este Dolby Atmos?
Dolby Atmos este, dupa cum ei insisi au spus "este cea mai semnificativa reinventare a sunetului de la sunetul surround" Tehnologia aparuta in 2012 este practic extiderea sistemelor surround clasice 5.1 si 7.1 cu ajutorul unor canale suplimentare asezate deasupra capului, pe tavan. Asa cum spuneam mai sus pana la 400 de boxe se pot pune intr-un sistem de top al Dolby Atmos dar este foarte putin probabil ca sa aveti nevoie de asa ceva acasa. Pentru acasa exista o serie de optiuni mai simple si mai usor de pus in practica, cum ar fi: adaugarea a 2, 4 sau 6 boxe in tavan, adaugarea de module separate ce se pun deasupra boxelor stanga si dreapta fata pentru .2 iar si deasupra boxelor surround stanga si dreapta pentru .4. Cand este instalat un sistem Dolby Atmos este necesara in mod imperativ o calibrare audio pentru a permite procesorului sau procesoarelor audio sa "plaseze" cat mai precis si mai corect sunetele mai curand in campul sonor decat in sau pentru fiecare canal in parte.
Dolby Atmos acasa
Avand in vedere ca o instalare in stilul unui cinematograf comercial nu se constituie intr-o solutie practica pentru majoritatea oamenilor, producatorii de receivere AV au intervenit si au oferit solutiile pentru acasa, in unele cazuri chiar la un pret foarte accesibil.
Acum exista optiuni. Toata aventura de a avea un cinema la tine acasa cu sunet Dolby Atmos incepe cu minim un receiver capabil sa decodeze formatele audio Atmos. Majoritatea receiverelor AV care au inundat piata in ultimii ani, chiar si cele ieftine, sunt capabile de acest lucru.
Un lucru bun este ca nu trebuie sa faceti gauri in tavan ci sunt oferite mai multe optiuni, trei ca sa fiu exact, pentru un sunet "object based"
Ca sursa care sa redea sunet codat Atmos este buna orice sursa care are capabilitatea de a reda semnal audio "bitstream" si receiverul il va decoda asa cum trebuie.
Pentru un sunet Dolby Atmos mai pot fi folosite sound bar-uri si sisteme ce au Dolby Atmos Height Virtualization.
Continut
O multime de filme, incepand cu 2012, sunt produse cu sunet Dolby Atmos si lista cuprinde peste 600 de titluri. Mare parte dintre ele sunt scrise pe discuri Ultra HD 4K Blu-ray. Ca sa enumaram doar cateva acestea ar fi Blade Runner 2049, Roma, Mad Max Fury Road, Alita: Battle Angel, Avengers: Endgame, Us si Tenet printre cele mai recente și cele mai bune versiuni.
In afara de discuri titluri cu parte audio in Dolby Atmos pot fi gasite in majoritatea serviciilor de streaming. Netflix, Amazon Prime Video, Disney Plus au o multitudine de titluri ce sunt redate in Dolby Atmos.
Din punctul nostru de vedere cele mai bune titluri pentru a auzi capabilitatile de sunet Atmos ale sistemului vostru sunt:
- Gravity - Special “Diamond Luxe” Edition
- Jumanji: Welcome to the Jungle
- Blade Runner 2049
- Ready Player One
- The Fifth Element
- Mad Max: Fury Road
- Avengers: Infinity War and Endgame
Dolby Atmos si musica
Acest subiect va fi descris pe larg intr-un articol de sine statator referitor la Atmos si Tidal in curand. Acum ceva timp am mai scris cate ceva despre Dolby Atmos Music.
Viitorul Dolby Atmos
Unde ne mai dorim sa auzim Atmos? Realitatea virtuala pare a fi o zona cu interes crescut pentru Dolby. Dupa cum este sustinut mai sus de tehnologia Atmos Height Virtualization, compania proiecteaza instrumente pentru a furniza coloane sonore Atmos intr-o experienta virtuala.
Mai multa muzica in Atmos pare sa fie o prioritate si un potential domeniu de crestere pentru Dolby.
Fara nici cea mai mica urma de indoiala proiectul Dolby Cinema cu Dolby Atmos si Dolby Vision va creste in continuare cu deschiderea mai multor locatii (speram si la noi in tara cat mai curand)
Nebunia Atmos a cuprins si producatorii de autoturisme primii fiind Lucid Air EV care au integrat un sistem audio Dolby Atmos cu 21 de incinte acustice.