Cum sa alegem televizorul potrivit?

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Home Cinema La: favorite Aprecieri: 4351

De la alegerea dimensiunii potrivite televizorului din camera dumeavoastra, stabilirea distantei optime de vizionare, pentru a afla daca va doriti un televizor Full HD sau 4K cu HDR , LED, QLED sau OLED, am cateva sfaturi pentru a face alegerea acestuia poate, putin mai usoara.

Cum sa alegem televizorul potrivit?

Piata televizoarelor a fost una dintre cele mai dinamice in ultimii ani din industria audio-video si daca au trecut mai mult de zece ani de cand a aparut un televizor nou in casa dumneavoastra achizitionarea unuia nou acum in mod cert nu va decurge ca ultima data si in plus de aceasta chiar se impune.

Nu numai ca televizoarele de acum au performante ale ecranului net superioare celor de acum zece ani (cam toate au rezolutie 4K exceptie facand cele de buget redus) sunt si tehnologii noi (HDR, OLED, QLED) care fac ca procesul de achizitie mai anevoios. Intrebari precum: care este diagonala ecranului, cate intrari are sau nu are Netflix ..... nu mai sunt cele mai relevante.

Pare anevoios, nu? Voi face o lista cu cele ce trebuie intrebate pentru o achizitie mai usoara in ceea ce priveste procesul de achizitionare a unui televizor nou.

Dimensiunea ecranului?

Modele cu diagonala mai mica de 32"(81 cm) sau 40"(102 cm) nu prea se mai cauta si nici nu prea se mai produc de catre marile firme. Aceasta se datoreaza cresterii rezolutiei la UHD 4K, ecranul mare sau foarte, facand diferenta. Dar desi se poate cred ca "cu cat mai mare cu atat mai bine" marimea ecranului televizorului pe care il alegeti trebuie sa fie perfect acordata cu distanta de la care va veti uita la el si cu rezolutia video a ceea ce veti viziona.

Din fericire pentru noi un organism numit SMPTE (care inseamna Society of Motion Picture and Television Engineers) a publicat un ghid in care explica cat de departe trebuie sa stai de ecran astfel incat sa vezi maximul din ceea ce este capabil sa redea televizorul dumneavoastra.

Daca stai la distanta corecta fata de ecran vei vedea toate detaliile, contururi clare si o miscare neintrerupta, continua si clara. Daca stati prea aproape vei percepe asa numitul zgomot (picture noise) Pe de alta parte, daca stati prea departe de ecran te vei chinui sa percepi ceea ce poate sa redea televizorul si iti vor scapa detalii, poate relevante.

In ghidul celor de la SMPTE pentru a viziona optim in cazul unui TV Full HD trebuie sa stai la o distanta de cel putin 1.5 pana la de 2 ori diagonala televizorului. In cazul unui aparat cu rezolutie 4K, puteti sta putin mai aproape de ecran, la de circa 1.5 ori diagonala acestuia, aceasta fiind din cauza rezolutiei mai mari, pentru a putea observa detaliile aferente acesteia.

Urmatoarele distante pot fi considerate linii directoare:

  • - 65inch (165 cm) - minim 2.5m (Full HD) sau 2.1m (4K),
  • - 50-52inch (127 - 132 cm) - minim 2.2m (Full HD) sau 1.7m (4K),
  • - 46inch (117 cm) - minim 1,9m (Full HD) sau 1,5m (4K),
  • - 40-42inch (102 - 107 cm) - minim 1,7m (Full HD) sau 1,3m (4K),
  • - 32inch (81 cm) - minim 1.3m (Full HD)

Pentru sau contra TV 4K?

Desi pare o decizie evidenta, totusi chiar trebuie sa te orientezi catre 4K in detrimentul rezolutiei Full HD?

Televizoarele cu rezolutie 4K (de patru ori cat Full HD) au fost adoptate mult mai repede fata de cele Full HD la vremea lor. Poate din cauza obisnuintei publicului la mai bine si daca este posibil mult mai bine, si de ce nu?

In pofida faptului ca nu sunt chiar ieftine (mai ales televizoarele cu diagonal mare) aparatele 4K sunt destul de la indemana mai ales ca unul decent de 50 inch incepe ca pret de sub 2000 de lei.

Bugetul disponibil pentru un asemenea televizor este un factor important, daca nu cumva cel mai important. La aceeasi diagonala cele Full HD sunt mai ieftine ca cele UHD (4K), recomandarea ar fi achizitia unuia Full HD pentru diagonale mai mici de 40 inch (102 cm).

Pentru diagonale mai mari, ceea ce obtii de la un TV 4K in termeni de performanta a imaginii, caracteristici mai bune si interfata imbunatatita, fac ca investitia sa merite toti banii. Inmultirea ofertei cu pret accesibil, sau foarte accesibil, de Blu-ray playere 4K, de discuri blu-ray 4K si optiunile de streaming on-line (Netflix si Amazon Prime Video) in format 4K ne conduc catre concluzia ca un televizor 4K este in mod cert se constituie intr-o varianta importanta.

Ce sa spunem de HDR?

High Dynamic Range (HDR) este ceea ar trebui sa vina la pachet cu UHD si nu stim daca sa ii dam sau nu importanta.

In esenta, cu cat mai "High" este acest Dynamic Range (luminozitate si culori), cu atat este mai aproape de realitate imaginea oferita de ecranul televizorului. HDR oferta o mai mare subtilitate si adancime a culorilor, un contrast mai puternic si un ton de negru cat mai NEGRU.

HDR10 (este formatul standard HDR) ar trebui sa fie un minim acceptat in cazul achizitiei unui TV cu aceasta facilitate.

Pe de alta parte exista Dolby Vision. HDR10+ si Dolby Vision, ca sa nu intram in detalii prea tehnice, fac cam acelasi lucru. Cele doua standarde sunt rivale si sunt fiecare in parte sustinute de firme de renume. Dolby Vision vine in standard pe televizoare LG Sony, B&O si Loewe in timp ce HDR10+ este sustinut de Samsung, Panasonic și Philips.

De ce tip de conexiuni voi avea nevoie?


Tipurile de conexiuni de la televizoarele noi nu difera foarte mult. Ele au cam trei, patru intrari HDMI care sunt suficiente pentru un blu-ray player, consola de jocuri, decodor si un media streamer.

Cand intra in discutie un TV 4K trebuie sa ne asiguram ca dintre acestea cel putin unul este un HDMI certificat 2.0 si HDCP 2.2

Daca aveti in vedere sa imbunatati calitatea sunetului (foarte recomandat), trebuie ca unul dintre porturile HDMI sa fie TV ARC (Audio Return Channel) Un tip de conector care a cam disparut este cel de tip SCART, deja de mult timp nu mai este nevoie de el.

Ce tip de panel (ecran) dorim?

Spre orice tip de ecran veti opta LED, QLED sau OLED trebuie sa stiri ca dimensiunea ecranului cam impune tipul lui. Panelurile OLED nu sunt mai mici de 55" iar QLED mai mici de 49". Cele LED sunt in toate dimensiunile.

Televizoarele LED au costuri mai reduse si sunt prezente in oferta tuturor marcilor.

Cele OLED utilizeaza alta tehnologie ce le face sa fie foarte subtiri si se gasesc in oferta celor de la LG, Sony, Panasonic și Philips.

QLED se prezinta in contra-oferta Samsung la ofensiva OLED a celorlalte marci.

Aplicatii SMART TV

Televizoarele smart sunt mult mai frecvente ca cele 4K. Aproape toate televizoarele moderne au WI-FI incorporat, un port Ethernet si gazduiesc multe aplicatii. Netflix si Amazon au un continut 4K HDR in crestere asa ca este tipul de optiune de care trebuie sa tinem cont in alegerea unui nou televizor.

Ti-ai cumparat un televizor nou. Ce urmeaza?/ Mai cumparam ceva?

Bravo!! Ai un nou televizor!! Mi-ai urmat sfaturile, ce trebuie sa faci inainte sa te lasi purtat intr-un univers al desfatarii vizuale?

In primul rand sa il configurezi si cam neaparat sa il calibrezi.

Apoi te poti gandi la o imbunatatire a sunetului cu un sound bar sau cu ajutorul unui AV Receiver cu cel putin un sistem de boxe 5.1. Mai poti achizitiona un blu-ray player cu sau fara 4K, in functie de televizorul ales. O alta optiune ar putea fi un media player sau network player.

Pentru toate acestea, pentru aranjarea si configurarea lor, te pot sfatui si ajuta daca ma cauti aici.

In speranta ca tot ceea ce am scris aici iti va fi folositor, iti doresc o experienta foarte placuta in achizitionarea si folosirea noului tau televizor.

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password