Confuzii intre HD, UHD, 4K si HDR?
Iata raspunsurile simple!
Rezolutii
4K a ajuns in final si la noi sa fie noul HD. Rezolutia este data de numarul exact de pixeli de pe cele doua dimensiuni ale unei imagini si anume, latimea si inaltimea. Cu cat o imagine contine mai multi pixeli cu atat imaginea respective este mai precisa si mai detaliata.
Daca inca ai nelamuriri in ceea ce priveste cati pixeli sunt in fiecare rezolutie, iata explicatia pentru un ecran cu format 16:9.
- Full HD (high definition) inseamna 1920 pixeli pe latime x 1080 pixeli pe inaltime.
- UHD (ultra high definition) inseamna 3840 pixeli pe latime x 3112 pixeli pe inaltime.
- 4K inseamna 4096 pixeli pe latime x 2160 pixeli pe inaltime.
Din cele de mai sus tragem concluzia ca rezolutiile UHD si 4K au de patru ori mai multi pixeli fata de FullHD, respectiv 2K.
“Pe scurt: cu cat numarul de pixeli dintr-o imagine este mai mare, cu atat detaliile sunt mai clar vizibile”
HDR
HDR inseamna high dynamic range sau o traducere mai exacta in limba romana ar fi gama dinamica extinsa sau domeniu dinamic extins al luminozitatii. High-dynamic-range, cand vine vorba despre imagini, inseamna un set de tehnici folosite a se reproduce cu o gama mult mai larga a luminozitatii cat mai aproape de ceea ce vedem cu proprii ochi, by the way noi vedem in HDR!
Este importand sa realizam ca HDR nu este doar cresterea luminozitatii unei imagini asa cum in mod gresit este inteles ci este cresterea dinamicii unei imagini intre albul cel mai alb si negrul cel mai negru si al culorilor pastrand toate detaliile vizibile cand ambele se afla in aceeasi imagine.
Ce avem nevoie pentru a vedea o imagine HDR?
- material video (film sau altceva) filmat cu HDR,
- un player capabil sa livreze continut HDR,
- un televizor sau proiector capabil sa proceseze material video encodat in HDR.
Ce tipuri de HDR sunt?
Datorita unor necesitati tehnice diferite, dar si a unor aspecte juridice in utilizarea standardelor, au fost dezvoltate mai multe moduri de a creea si livra continut HDR catre consumator. Toate aceste versiuni fac, in esenta, acelas lucru: livreaza o experienta video cu o gama dinamica extensa si un spatiu de culoare mai larg (la modul strict, dinamica extinsa se refera doar la plaja de luminozitati, dar istoric a fost cuplata, a venit la pachet, cu plaja extinsa de culori reproduse, WCG – Wide Color Gamut). Cu toate acestea abordarile sunt usor diferite iar unele dintre tehnologii sunt la liber iar alte sunt proprietare.
HDR are urmatoarele variante: HDR10, HDR10+, HLG si Dolby Vision.
Acum sa le explicam cat mai scurt si clar pe fiecare in parte dar mai intai cateva definitii.
Metadatele sunt un set de informatii incorporate in materialul video care ajuta dispozitivele care afiseaza continut video (televizoare si proiectoare) sa redea continutul intr-un mod optim.
Luminanta este cantitatea de lumina pe care o emite sau reflecta un tv sau ecran de proiectie si se masoara in candela pe metru patrat, cd/m2, unitati rebotezate din comoditate niti.
Spatiu de culoare (gamut) este plaja de culori pe care un tv sau proiector le poate reproduce.
Bit depth este cantitatea de date folosita sa descrie culorile si brightnesul.
Gradare bit depth
HDR10 sau HDR
- este un format deschis adica oricine are acces la toata specificatia, in plus nu se percep taxe pe unitatea de produs care implementeaza standardul,
- materialul video are 10 bit,
- spatiu de culoare REC 2020,
- o luminozitate de pana la 10.000 de niti (tipic continutul se proceseaza pentru o tinta de 1000 sau 4000),
- foloseste metadate statice ceea ce inseamna ca exista un set fix pentru tot materialul de parametri care descriu valorile limita de luminanta pentru care a fost produs.
Dolby Vision
- este un format proprietar al Dolby Labs, adica trebuie platit pentru a fi folosit si accesul la specifcatiile tehnice este restrictionat, in plus exista o procedura de certificare controlata de Dolby,
- materialul video are 12 bit,
- spatiu de culoare REC 2020,
- o luminozitate de pana la 10.000 de niti (tipic continutul se proceseaza pentru o tinta de 4000),
- foloseste metadate dinamice ceea ce inseamna ca fiecare cadru contine individual parametri distincti de luminanta in care a fost produs materialul, ceea ce permite aparatului de redare sa optimizeze scena cu scena modul de afisare in raport cu propriile capabilitati tehnice (luminantele minima si maxima pe care le poate genera).
HDR10+
- deasemenea un format deschis adica oricine are acces la toata specificatia,
- materialul video are 10 bit,
- spatiu de culoare REC 2020,
- o luminozitate de pana la 10.000 de niti (tipic continutul se proceseaza pentru o tinta de 1000 sau 4000),
- foloseste metadate dinamice.
HLG (Hybrid Log-Gamma) – special pentru transmisii de televiziune.
- materialul video are 10 bit,
- spatiu de culoare REC 2020,
- o curba hibrida gamma (in portiunea initiala, ceea ce asigura compatibilitatea cu standardul SDR) si logaritmica (in portiunea finala, corespunzatoare valorilor ridicate de luminante).
“HDR10+ și Dolby Vision asigura contrast si culori realiste pe baza optimizarii metadatelor dinamice scena cu scena”
Toate aceste standarde pentru ca un televizor sau proiector sa redea cat mai corect si fidel intentia celui care a creeat materialul pe care il urmarim.
"Va recomand cu maxim de caldura sa calibrati aproape orice proiector sau televizor pentru a beneficia la maxim de capabilitatile pe care le poate oferi."
SDR vs HDR
HDR vs Dolby Vision vs SDR
SDR vs HDR