TV vs Projector | Care este cel mai bun/potrivit pentru sufrageria ta sau Home Theaterul tau?!
TV vs Proiector | Care este cel mai bun/potrivit pentru sufrageria ta sau Home Theaterul tau?!
O sa incerc sa raspund la una dintre cele mai frecvente intrebari primite in momentul in care cineva incearca sa in contruiasca un home-theater:
"Sa instalam un televizor sau un proiector?"
Sunt multe dezbateri in aceasta privinta, despre care este mai potrivit, dar totul se reduce la doua aspecte principale:
- ce vom viziona?,
- ce buget avem?
Asa ca mai departe voi incerca sa simplific lucrurile astfel incat sa te ajut sa gasesti cea mai buna solutie pentru tine.
Acum 20 de ani, adica milenii in trecut daca privim din punct de vedere al evolutiei tehnologiei, proiectoarele erau extrem de deficitare in a reda cantitati mari de lumina iar imaginea nu era deloc "stralucita" in afara de camerele in care era intuneric bezna, deasemenea costul acestor proiectoare era exorbitant in comparatie cu cel al televizoarelor momentului.
Revenind la momentul actual, proiectoarele si televizoarele, devin mai performante, mai mari (in cazul televizoarelor) si mai ieftine de la an la an. Cred ca probabil putem sa fim toti deacord ca atat timp cat imaginea ramane clara, bine definita si sa aiba culori naturale, mai mare inseamna de obicei mai bine. Nimic nu este mai impresionant ca o imagine aproape in marime naturala ca sa te faca sa simti ca esti impreuna cu sportivii preferati sau cu personajele din filmul sau serialul preferat. Simplu spus:
"Cu cat este mai mare ecranul cu atat este mai imersiva experienta de vizionare"
Multe proiectoare 4K fie long throw sau UST (ultra short throw) sunt la preturi destul de rezonabile astazi facand alegerea foarte dificila. Alegerea intre un televizor si un proiector se reduce cel mai frecvent la mediul in care este folosit si la modul in care vei folosi camera in care se face instalarea. Asa ca mai departe o sa discutam doua dintre cele mai uzitate ambiante de camera de la noi folosite pentru a viziona programe tv si filme de astazi: sufrageria si camera dedicata.
Sufrageria
Definitia data de DEX este: Camera in care se servește masa. In ultimii 30 de ani lucrurile, pana si la noi, s-au modificat si eu cred ca o buna definitie este: o camera moderna pentru familie care este un loc de adunare pentru a acesteia si a prietenilor in care ne relaxam impreuna. Este un loc extraordinar in care sa petrecem timp de calitate cu cei dragi.
In acest tip de spatiu sa alegem intre a folosi un televizor sau un proiector depinde de un numar de factori. Un televizor este de obicei alegerea cea mai potrivita pentru o sufragerie si asta din simplul motiv ca reda o imagine mult mai luminoasa decat poate produce un proiector. Asta ajuta pentru ca o sufragerie are multa lumina ambientala, pereti vopsiti in culori deschise, multe ferestre sau o fereastra mare, lampi in tavan si alte surse de lumina iar un televizor poate fi reglat chiar si pe full in ceea ce priveste luminozitatea si nu va avea o imagine spalacita asa cum in mod cert va avea un proiector la un nivel de pret similar.
In momentul acesta se pot gasit televizoare cu preturi relativ rezonabile cu diagonale de pana la 85" (Samsung LED 85AU7172 la 7479.99 lei | nu spun ca cele de 75" sunt chiar accesibile LG LED 75UP81003LR la 3999.99 lei) ceea ce inseamna ca se poate pune un ecran relativ mare in sufragerie. Daca tinem cont ce scriam candva despre cum trebuie ales un TV/ecran in functie de distanta de vizionare vedem ca si chiar 85" nu este varianta optima si recomandata de specialisti dar este o varianta mult mai buna decat cea de a pune un televizor de 55" sau unul de 65".
Daca tinem cont ca modelele noi de televizoare ce pot fi puse in sufrageria dumneavoastra au rama din ce in ce mai subtire si grosimea lor este de multe ori nu depaseste 5 mm pot fi pozitionate extrem de convenabil foarte aproape de pereti fara a ne mai sta in drum asa cum o faceau cele de acum 20 de ani care erau niste cutii enorme. Cu ajutorul acestor avantaje se rezolva si o estetica minimalista extrem de dorita in acest moment. Asta fara sa mai mentionam ca noul TV smart poate fi montat pe perete, nu pe suportul lui, i se cupleaza toate conexiunile dorite si este gata pentru a fi folosit asa cum ne dorim.
Dar, chiar si daca folosim un televizor controlul eficient al luminii este recomandat si ne va ajuta sa avem o imagine mult mai buna mai ales daca facem astfel incat lumina soarelui sa nu bata direct in ecran. Dar in general televizoarele sunt solutia recomandata pentru acest tip de camere.
Daca optati spre un televizor va recomand sa investiti putin timp in cercetarea subiectului OLED vs LED vs QLED vs Microled. Daca bugetul nu se constituie intr-o problema eu va recomand variante de TV cu panel OLED pentru ca veti obtine un panel foarte luminos cu tonuri de negru cam ca in realitate ceea ce un LED nu poate reda vreodata. Bugetul, in schimb, va fi mare spre foarte mare si asta cu cat optam spre un producator cu rezultate mai bune in piata (cel mai ieftin OLED gasit de mine azi este Philips 77OLED806/12 la 11999.99 lei) Daca ne gandim la tehnologia Micro Led, bugetul va fi unul complet distrus (cel gasit de mine este Samsung MNA110MS1A de 277 cm la 1100000 lei | sunt convins ca sunt si modele mai mici si de la alti producatori dar la prima cautare eu pe acesta l-am gasit)
Daca inca nu ati reusit sa va hotarati care anume televizor va va satisface toate nevoile va indemn sa intrati la noi pe site si la rubrica contact veti gasi fie numarul de telefon, fie adresa de e-mail la care va voi raspunde pentru a va ajuta sa gasiti solutia perfecta pentru dumneavoastra.
Camera dedicata
Dar ce faceti daca va doriti un ecran cu diagonala mai mare decat 85" si va doriti ca gradul de imersie sa fie mult mai mare? Daca spatiul de care dispuneti va permite montarea unui ecran cu diagonala de 120", dar daca va permite montarea unuia cu diagonala de 180" sau chiar a unuia cu diagonala de 300"?
Nu ne departam de ideea de sufragerie dar eu sunt de parere ca proiectia inseamna camera dedicata dar proiectoarele UST pot fi puse si in sufragerii normale cu mici amendamente. Avem aici doua solutii:
- ecran cu microleduri,
- proiector + ecran.
Daca pentru varianta 1 de "ecran cu microleduri" cu dimensiunea de 165" costurile ar incepe de la 110.000 eur. Deja suntem intr-o discutie de Big League si trebuie sa luati in calcul ca va trebuie si un sistem de sunet pe masura care cu mare usurinta poate fi cam tot la acelasi buget.
In varianta 2 "proiector + ecran" lucrurile de despart iar in doua subcapitole:
- proiector UST + ecran dedicat proiectiei UST cu ambient light rejection (ALR),
- proiector long throw + ecran (alb sau ARL).
In varianta a, ecranul va avea diagonala de minim 90" pana la maxim 120" (recomandarea noastra) Ca pentru tot romanul asta inseamna o diagonala de minim 228 cm pana la maxim 305 cm deci, daca ne gandim la o sufragerie si ne aducem aminte ca mai devreme vorbeam de televizoare cu diagonala de maxim 85" (adica 216 cm) vedem ca cei 85 de centimetri pana la o diagonala de 120" inseamna foarte mult. Daca luam in considerare ca un proiector UST (spre exemplu Epson EH-LS500 LINK) are un pret de circa 11.500 lei caruia ii adaugam un ecran ALR UST (acest ecran ALR UST de la Visual Experience ar fi o varianta foarte bune LINK ) in varianta cea mai mare de 120" care are un pret cam tot de 11.500 lei, ambele fiind valori de buget medii si care dau o decenta evidenta a imaginii si neascunzandu-va ca sunt si variante de buget inferior dar si de buget mult superior ne rezulta un buget de circa 23.000 de lei pentru un ecran + proiector cu o imagine cu diagonala de, putin peste, 3 metri. Ecranele ALR sunt ecrane ce resping lumina ambientala exclusiv din surse de lumina situate in partea superioara a ecranului de proiectie. Cu cat camera, in care punem acest tip de mix de ecran + proiector, este mai intunecoasa cu atat imaginea va vi mai putin de calitate. Va rog sa nu va lasati pacaliti de falsele reclame existente in care vi se spune ca ecranele ARL resping orice surse de lumina ca lucrurile nu stau asa, pur si simplu fizica distruge orice argumente ale celor din vanzari.
"Avantajul rezultat din marimea ecranului, in acest caz, este evident daca exista bugetul!"
In varianta b suntem aproape in mod cert intr-o camera dedicata proiectiei si chiar intr-un mod particular al acesteia in care predomina proiectia de filme de lung metraj. Eu, spre exemplu, am camera dedicata in sufragerie cu un control foarte strict al luminii si peretii vopsiti in culori adecvate pentru asta. Spre deosebire de cum este la mine aceasta camera dedicata ar trebuie sa existe intr-un spatiu separat, nu in mijlocul casei cum ar fi o pivnita sau un pod pentru ca arata ca un cinematograf comercial in varianta sa mini. O camera dedicata trebuie sa aiba tratament acustic pentru o redare cat mai exacta a intentiei dpdv audio a creatorului, canapele sau fotolii dedicate pentru home theater in care cele 2 sau 3 ore petrecute in vizionarea unui film sa fie o experienta foarte placuta relaxanta si odihnitoare.
In acest caz trebuie sa avem draperii de culori inchise care sa acopere foarte bine ferestrele, pereti vopsiti in culori inchise sau chiar negru (in special cel pe care este plasat ecranul) Din cauza proiectiei long throw corpul de iluminat din camera montat pe tavan trebuie sa fie unul de o inaltime foarte mica pentru a nu fi in dreptul fascicolului luminos emis de proiector.
O alta problema este ce facem cu proiectorul si ecranul cand nu sunt folosite? Avem doua optiuni, in ceea ce priveste proiectorul, ori ramane la vedere prins in tavan, ori daca spatiul si bugetul permit il montam intr-un lift electric iar cand nu este folosit se ascunde automat in tavan si acesta, tavanul, va fi perfect fara urma. In ceea ce priveste ecranul, desi eu militez pentru cel fix, exista varianta de ecran motorizat ce poate fi montat pe perete, pe tavan sau chiar in tavan astfel incat acesta cand nu este folosit sa nu fie vizibil. Daca se opteaza pentru o automatizare a intregului sistem audio-video acesta apare sau dispare printr-o simpla apasare de buton.
Asa cum am spus celor mai multi dintre cei cu care am vorbit de-a lungul timpului in camere dedicate proiectiei se recomanda sa nu fie ferestre, controlul luminii sa fie foarte strict, sa nu fie elemente de decor lucioase, asa cum cu mare usurinta putem observa si in cinematografele comerciale.
Oricine poate sa aiba o opinie si chiar oricine o are dar in ceea ce priveste o camera dedicata eu recomand cu multa tarie proiectia frontala long throw. Cu cat mai mare diagonala ecranului posibil a fi folosit in camera pe care o creeati cu atat mai speciala si mai complet imersiva va fi experienta pe care o vei trai in momentul in care vizionezi filmul preferat. Experienta se simte mult mai naturala ca si cum chiar ai fi in mijlocul evenimentelor care se desfasoara in filmul pe care il urmaresti. Un aspect deloc de neglijat si usor subiectiv este ca majoritatea celor care folosesc ecrane cu proiector spun ca experienta este mai putin obositoare pentru ochi fata de urmarirea aceluiasi material la televizor.
"Cel mai important aspect al proiectiei in defavoarea televizorului este ca de fapt nu vizionezi un film ci il EXPERIMENTEZI!"
Inca ceva care face ca aceasta experienta sa fie una de neegalat este ca daca folosesti un ecran cu raportul de imagine de 2,4:1 adica panoramic pentru filmele facute asa chiar vei fi invaluit de o imagine fara egal spre diferenta de acelasi material vizionat pe un televizor unde vei avea pe intreaga durata a filmului bare negre pe ecran sus si jos. Proiectoarele pot trece de la raportul de imagine 2,4:1 la cel de 16:9 (caracteristic productiilor de televiziune) printr-o simpla apasare de buton.
Cu ajutorul unui set-up facut corect cu un proiector nou si foarte luminos si cu un ecran bun si bine ales poti avea si ceva lumina in camera astfel incat sa nu trebuiasca sa stai chiar in bezna totala iar imaginea va fi net superioara celei pe care o puteai avea acum 5-10 intr-o camera identica in bezna totala. Tehnica a evoluat, si evolueaza, cu pasi foarte mari pentru a ne ajuta sa ne putem satisface toate nevoiele si capriciile.
Daca bine observi ca in ceea ce inseamna camera dedicata nu am inaintat nici un pret este din cauza faptului ca aici sunt extrem de multe variabile si ar fi insemnat sa ma hazardez. Pentru elemente punctuale folositi cu incredere pagina de contact.
Imi doresc ca acest articol sa te ajute sa decizi ce este cel mai bine pentru tine. Daca vrei sa iti construiesti un home theater sau o camera dotata cu componente audio-video contacteaza-ma si te voi ajuta cu certitudine sa intelegi ce cum si de ce si mai ales sa reusesti in indeplinirea planurilor tale!
******************************************************
Nota personala: un TV nu are ce cauta intr-o camera dedicata home theater.
Nota personala 2: Pentru cele mai bune rezultate, proiectorul si/sau televizorul dumneavoastra va trebui sa fie calibrat de un calibrator certificat ISF pentru a va bucura de cea mai precisa reproducere a culorilor, in functie luminozitatea si culoarea peretilor din locatia dumneavoastra si in functie de ecranul folosit.
******************************************************
De evitat in alegerea si achizitia unui proiector:
- reclama cu numarul mare de lumeni! De urmarit caracteristica numita ANSI lumeni nu cea data de lampa,
- cumpararea celui mai nepotrivit proiector pentru scopul urmarit in folosinta si locatia unde urmeaza a fi folosit,
- alegerea gresita a tehnologiei de iluminare. Aici trebuie jonglat foarte bine cu cele trei caracteristici lumenii, durata de viata a sursei de lumina si costul acestora,
- alegerea unui proiector fara un plan al locatie si lipsa unui calcul al distantei de proiectie pentru a umple ecranul pe care il avem recomandat de specialist potrivit locatiei,
- sa cheltuim intreg bugetul pe proiector si sa uitam de ecran ca apoi sa cumparam unul foarte slab calitativ,
- rezolutia nu este totul! Trebuie avut in vedere ca ochii nostrii percep claritatea nu numai in functie de densitatea pixelilor dar si ca un raport dintre luminozitate si raport de contrast,
- nu te gandi in principal la cat este de smart proiectorul tau. Fiecare dintre cele 6 elemente anterioare sunt net mai importante. Faptul ca este smart trebuie privit ca un bonus nu ca un "must"
In aceeasi categorie
Cu acelasi taguri
- Top 5 sfaturi profesioniste despre cinematografele private, partea a doua.
- Pro si Contra unei camere dedicate Home Theater
- TV vs Projector | Care este cel mai bun/potrivit pentru sufrageria ta sau Home Theaterul tau?!
- Ghid pentru un Home Theater de Lux - partea 4.2
- Ghid pentru un Home Theater de Lux - partea 4.1