Pro si Contra unei camere dedicate Home Theater

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Home Cinema La: favorite Aprecieri: 1326

In acest articol incercam sa descoperim argumente pro si contra unei camere dedicate Home Theater.

Desi este foarte entuziasmant sa construiesti o camera dedicata pentru cinema ( Dedicated Home Theater Room) in locuinta dumneavoastra, odata ce ai luat decizia incepi sa realizezi ca:

  1. Este o investitie importanta din punct de vedere financiar,
  2. Este o investitie importanta din punct de vedere al timpului,
  3. Este o investitie importanta din punct de vedere spatiului.

Iar toate acestea pot fi usor descurajante.

Asa ca voi incepe prin a defini ce intelegem noi, la Cinema La Tine Acasa, prin camera dedicata. O camera dedicata este:

  1. o camera dreptunghiulara, nu patrata,
  2. nu deschisa sau parte a unei alte camere din locuinta dumneavoastra,
  3. daca se poate fara ferestre sau cu una singura mica, care poate fi acoperita foarte usor,
  4. cu o singura usa.

Sa incepem cu argumentele PRO

IMAGINE si SUNET ABSOLUT IMERSIVE

Esenta unei camere dedicate este ca sa creeze senzatia ca suntem intr-o sala mare a unui cinematograf comercial si cele pe care noi le facem incearca sa reproduca aceasta experienta. Chiar si intr-o camera mai mica sau de marime media poti amplasa cu destula usurinta un ecran de 100” sau chiar de 120” care ridica nivelul experientei vizuale peste ceea ce poate oferi un simplu televizor. Daca incinta este chiar mica se poate monta un televizor mare de 70” sau chiar de 85” cu un cost relativ decent. Personal eu prefer mixul ecran+proiector in defavoarea unui televizor intrucat vizionez in general filme artistice si acestea sunt filmate in format 2,40:1 si nu imi plac dungile negre sus si jos si, in plus, inca nu avem televizoare cu formatul acesta de ecran.

Sunt atat de multe proiectoare in acest moment pe piata de la cele cu rezolutie 4K nativ la cele care folosesc tehnologia pixel shifting cu rezolutie doar Full HD care sunt certificate sa reproduca imagini 4K. Daca avem o partenera de viata atunci stim cu siguranta ca nu va accepta un un ecran de 120” sau mai mare in sufragerie. In plus fata de marimea ecranului sufrageria nefiind vopsita in culori inchise si abundenta de lumina ambientala va face ca  imaginea sa fie stearsa, spalacita si nu va veti putea bucura de o experienta cinematografica in adevaratul inteles al cuvantului.

O camera dedicata nu este creeata doar pentru o imagine mare deci, spectaculoasa, cat si pentru un sunet sublim cu autorul un set-up multi canal. Din aceleasi motive mentionate mai sus raportate la ecrane, intr-o sufragerie este greu de obtinut acordul partenerei pentru amplasarea unui set-up cu multe boxe si macar doua subwoofere. Daca luam in considerare ca un set-up corect (pentru Dolby Atmos) incepe cu 5.1.4 si doua subwoofere care trebuiesc amplasate corect in jurul pozitiei principale de ascultare, rezulta ca avem cinci boxe la nivelul urechii, patru in tavan si doua subwoofere intr-o camera in care se desfasoara si alte activitati care in mod cert devin foarte incomode. O camera dedicata iti va da posibilitatea sa aranjezi toate aceste boxe conform specificatiilor necesare pentru a obtine efectul dorit si asteptat mai ales in cazul prezentat, 5.1.4 cu doua subwoofere, care este un set-up Dolby Atmos si in care pozitionarea boxele este extrem de precisa. Aceasta precizie a pozitionarii boxelor este foarte importanta pentru a obtine efectul audio rezultat din miscarea diverselor obiecte si personaje din filmul pe care il urmarim ca acesta sa fie in directa concordanta cu aceasta.

O camera dedicata poate aduce avantajul major, in care folosim un ecran transparent acustic, ca putem amplasa boxa (cea centrala) sau boxe (cele doua laterale din fata) chiar in spatele ecranului si senzatia de realism si imersia in film este net superioara, intrucat sunetul vine chiar din locul in care desfasoara actiunea.

In cazul in care folosim boxe incastrabile, pentru boxele surround, si peretii nu sunt ocupati cu ferestre sau usi avem marea oportunitate ca le putem plasa exact in pozitia optima data de calcule pentru cea mai buna experienta audio. Doar pentru acest motiv, pozitionarea optima, si tot merita sa avem o camera dedicata pentru ca numai asa obtinem un sunet de calitate si conform cu intentia autorului. Acest lucru este ceva ce noi cei care avem vizionarea filmelor ca hobby am ajuns sa apreciem in mod deosebit pentru un nivel mult crescut de imersie, entuziasm si delectare din timpul vizionarii unui film.

CREATIVITATE si DESIGN

Un alt atu in a avea o camera dedicata pentru Home Theater este ca iti permite sa fi cat de creativ poti fi. O camera dedicata poate avea teme sau chiar un decor extravagant. In antecamera poti avea postere, figurine mai mici sau mai mari, un display in care ruleaza clipuri din filmele preferate. Intr-o camera dedicata iti poti manifesta pe larg talentele de designer si iti poti realiza toate dorintele „artistice” pe care intr-un spatiu mai „vizibil”, cum este o sufragerie, nu ai putea sa o faci.

In plus, daca mai era cazul, partenera nu ar accepta niciodata o sufragerie cu peretii inchisi la culoare sau chiar negrii si fotolii sau canapele mari si negre care, si nu trebuie sa fi un geniu al designului, nu se incadreaza deloc in noile tendinte de design pentru o sufragerie. Deci, daca vrei sa creezi cel mai imersiv spatiu pentru vizionarea filmelor camera dedicata este, tehnic vorbind, optiunea perfecta. In plus nu se poate obtine imersivitatea in alt mod.

Printre cele mai folosite modele de design este un tavan tip „stars ceiling” unde cu ajutorul unor fibre optice poti obtine stelele de pe cer la tine in casa. Cu ajutorul unui designer iscusit, care iti intelege ideile, si a unui custom installer priceput si certificat poti sa ai ceea ce numai in visele tale cele mai frumoase iti inchipuiai ca poti avea.

INTIMITATE si IMERSIVITATE

Sa ai un spatiu in care poti evada si in care sa te linistesti este foarte important mai ales in lumea in care traim noi acum care este plina de stres si alti factori care numai stare de bine nu ne dau. Sa ai o camera a carei usa o poti inchide in urma ta si odata cu acesta inchizi in exterior stresul si grijile, este un avantaj major. Mai ales daca a aparut un film nou pe disc sau pe vreo platforma de streaming si vrei sa te deconectezi fara sa fi intrerupt. O camera dedicata iti ofera acest avantaj, sa iei o pauza de doua ore fara ca vreun factor din exterior sa te deranjeze mai ales daca „uiti” telefonul in afara camerei. Camera dedicata este un set-up unic, o camera unica, fata de o sufragerie unde exista potential mult zgomot, multa lumina si factori intruzivi care numai odihna, relaxare si deconectare nu iti ofera.

Ultima aparitie Neflix „Prey” vizionat pe un sistem calibrat audio si video, te face sa te simti chiar in jungla din film si gradul de imersie este covarsitor care chiar aduce parte din linistea junglei in jurul tau. Diferenta este ca nu te-ai mai deplasat la cinematograful de la mall, cu toate neajunsurile acestei deplasari, si ai putut obtine tot pachetul chiar in confortul casei tale.

Argumetele CONTRA sunt urmatoarele:

Un COST SEMNIFICATIV

Elefantul din camera si in mod obisnuit factorul care ne limiteaza in a avea o camera dedicata Home Theater este, in principa,l costul acesteia. Acesta este cel mai important argument contra intalnit de mine pana acum. Decizia in sine de a construi o astfel de camera poate sa fie coplesitoare. Momentul in care, ca necunoscator, realizezi toate amanuntele de care trebuie sa se tina seama in a se obtine o imagine de calitate si un sunet bun, toate elementele care trebuie sa fie instalate fizic in camera (boxe, proiector, receiver sau procesor, amplificatoare, bluray player, media player si, foarte important, tratament acustic, apoi lumini, climatizare si alte fire si chestii adiacente fara de care intreg ansamblul nu ar functiona deloc)  parca iti cam vine sa te lasi.

Apoi cand vezi ca ideea unui cuantum de buget pe care il aveai in cap dispare doar in doua sau trei dintre cele de mai sus totul devine foarte frustrant de cele mai multe ori. Tu vrei sa iti realizezi o camera dedicata dar lipsa fondurilor sau lipsa dorintei de a cheltui fondurile existente pe proiectul acesta va incepe sa erodeze dorinta ta in realizarea acestei camere.

Sfatul meu, pentru tine citiorule, este sa incerci sa incepi sa te educi in ceea ce inseamna procesul de a realiza o camera dedicata Home Theater. Sunt suficient de multe tutoriale pe Youtube cu ajutorul carora iti vei putea face o idee despre ce trebuie sa faci si ce ar fi recomandat sa faci ca obti o camera dedicata Home Theater. Toate lucrurile sunt usor de scalat in functie de dimensiunile pe care le are camera ta.

Foarte usor ar fi sa te gandesti ca la achizitionarea unui autoturism. Cum il folosesc, unde il folosesc, ce facilitati trebuie sa ofere, ce obtiuni trebuie sa aiba, imi doresc sa arat bunastarea mea cuiva si ce buget am sa aloc pentru toate consideratiile astea enumerate anterior? Acum trebuie doar sa mai alegem marca masinii. De aici lucrurile sunt simple, la buget de Dacia obtin facilitati oferite de Dacia, la buget de Toyota obtin facilitati oferite de Toyota iar la buget de Mercedes S600 Brabus obtin facilitati oferite Brabus. As simple as that!

Daca ceea ce iti doresti nu se incatreaza in bugetul alocat, ai patru variante:

  1. cresti bugetul ca sa incapa in el ce iti doresti, daca ai de unde sa il cresti,
  2. scazi numarul si/sau calitatea dorintelor ca acestea sa se incadreze in bugetul pe care il ai alocat,
  3. etapizarea proiectul astfel incat sa poti obtine tot ce iti doresti, la nivelul pe care ti-l doresti, doar ca intr-un timp ceva mai indelungat, depasind bugetul, si pot sa judeci asta pe un sistem de rate pe care ti le acorzi singur,
  4. renunti complet la tot proiectul.

Ce recomand eu cu foarte multa caldura este sa planifici foarte inteligent si eficient intregul proiect, sa te sfatuiesti cu un consultant care are experienta si in timp, usor usor, poti sa ai tot ce iti doresti numai ca nu intr-o luna ci in 9 sau 18 luni. Mie aceasta, varianta c, imi pare o abordare rezonabila si inteligenta in cazul in care bugetul pentru intregul proiect nu este disponibil initial. In felul acesta nu faci compromisuri la calitate si iti achizitionezi niste echipamente competitive, pe care oricum le doresti, doar ca lungesti procesul cu putin timp. Nu este tipul de achizitie la care sa faci rabat de la calitate si nici aceea in care sa trebuiasca sa te pripesti. Asa ca nu te grabi, nu te lasa convins de primul consultant, vorbeste cu cati mai multi pentru a-l gasi pe acela care iti ofera cele mai multe, valoroase si relevante informatii si amanunte pe care nici nu stiai inca ca ti le doresti.

Un alt avantaj al etapizarii este ca ai timp. Timp sa gandesti lucrurile mai bine, si sa nu te lasi incitat de ceea ce se vede mai intai cum ar fi boxele si proiectorul si sa nu apuci sa iei in considerare aspecte extrem de importante precum pozitionarea corecta a boxelor, amenajarea camerei, pozitionarea corecta a canapelei sau canapelelor, cate randuri de canapele ai nevoie, marimea ecranului, tratamentul acustic al camerei, automatizarea intregului sistem audio-video si, deloc in ultimul rand, calibrarea audio a sistemului de sunet si calibrarea video a proiectorului. Multe dintre aceste lucruri le poti afla si trebuie sa le cunosti inainte sa cheltui vreun ban din buget si, da, iti ia ceva timp sa planifici camera corect, lucruri care nu te costa nimic dar te vor ajuta sa iti faci o idee asupra bugetului necesar si sa il ajustezi conform planurilor cu ajutorul cunostintelor unui consultant care iti va devenii cel mai bun prieten in vederea realizarii proiectului tau.

SPATIUL si DIMENSIUNILE CAMEREI

Unul dintre cei mai critici factori in a obtine o camera dedicata Home Theater este spatiul. In cele mai multe cazuri trebuie sa reutilizezi o camera deja existenta sau, in cel mai fericit caz, sa creezi in planul viitoarei tale case o camera in care sa creezi noul tau Home Theater.

Dimensiunile camerei noi ar trebui sa tina cont de urmatoarele daca se urmareste un rezultat aproape perfect:

  1. inegala  (The Golden Trapagon), inaltime in fata la ecran h1= 1, inaltime in spate opus ecran h2= h1*1.3, latime in fata la ecran l1=h1*1.6, latime in spate opus ecran l2= h1*2.1, Lungime=h1*2.6,
  2. paralelipiped (The Golden Cuboid), inaltime = 1, latime = h*1.6, lungime = h*2.6.

Dar ca sa amenajam o camera intr-un mod specific si pentru un scop foarte restrans, in care sa blocam si un buget considerabil si pe care sa o folosim doar de  patru sau cinci ori pe saptamana poate fi un factor descurajant.

Eu cred ca daca te apuci sa construiesti sau sa amenajezi o camere dedicate Home Theater este ca sa poti creea premizele vizionarii unui film in cele mai bune conditii, vizionarea sa devina o experienta nu sa ramana la nivel de simpla vizionare. In Romania si daca stai la casa ai doua foarte bune optiuni: pivnita sau podul care pot prelua sarcina de camera dedicata.

TIMPUL

Cand vine vorba de timp, acest aspect poate fi privit in doua moduri:

  1. acest hobby poate fi foarte cronofag in research si apoi in instalarea propriu-zisa, mai ales daca vrei sa duci standardul foarte sus,
  2. sa iti gasesti timp chiar sa folosesti aceasta camera dupa ce ai realizat-o.

Adica sigur vei avea perioade in care o vei folosi de doua ori pe zi circa o saptamana altrenind cu perioade in care nu vei intra in ea trei saptamani. Deci totul se va rezuma la cat timp o vei folosi versus satisfactia pe care o resimti cand o folosesti, ceea ce este foarte important pentru a evita dezamagirea. Eu, spre exemplu, apreciez in mod deosebit felul in care traiesc experienta data de un film si imi doresc sa fie o experienta inedita.

Daca esti pe acest blog, imi place sa cred ca si tu esti la fel ca mine. In plus ca eu folosesc camera mea dedicata si ca sa ascult muzica care, in afara de filme, este o alta pasiune de-a mea. Daca modul in care realizezi camera ta Home Theater este unul corect, ascultatul muzicii tot aici este o adevarata desfatare sonora.

CONCLUZII FINALE

Acestea sunt doar cateva dintre argumentele pro si contra in realizarea unei camera dedicata Home Theater. Sunt sigur ca sunt mult mai multe si daca iti doresti o discutie argumentata si fundamentata pe tema asta iti stau la dispozitie, trebuie doar sa ma contactezi sau sa comentezi la articol si cu siguranta iti voi raspunde. Te rog sa imi impartasesti experienta ta privind subiectul ceea ce este foarte important pentru mine. Totodata te rog sa vezi ca in articol sunt cateva linkuri unde anumite aspecte le-am dezvoltat deja mai pe larg si sigur te vor ajuta sa intelegi suplimentar anumite aspecte.

Cum nu se poate fara imagini, va pun un BEFORE and AFTER dintr-o camera dedicata Home Theater.



ENJOY!!

before

after

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password