Review proiector EPSON LS12000

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Review La: favorite Aprecieri: 504

EPSON LS12000 Review

Context

Zvonurile de acum un an erau ca va aparea un upgrade la TW9400 si acesta se va numi TW9500 si va fi nativ 4K, laser, 4000lm si, foarte important, cu Dolby Vision. In mod evident ca zvonul a ramas la statutul de zvon si au aparut Epson LS12000 si LS11000. Oricum bine ca LS12000 nu iesit mai slab ca TW9400!

EPSON LS12000

EPSON LS12000

Proiectia long throw este totul si maximum ce orice cinefil inrait isi doreste si pana nu ai asa ceva chiar nu ai trait o experienta de cinematograf in propria casa.

Asa ca fara sa lungim vorba sa incepem cu …

Caseta tehnica

Tehnologie  -  3LCD – panou LCD 0,74 inchi cu C2 Fine

Luminozitate  -  2700lm

Rezolutie nativa  -  1920x1080 cu amplificare 4K (tehnologie avansata pixel shifting ) - 4K Enhancement Technology

Reproducerea culorilor  -  pana la 1,07 miliarde culori

Raport contrast  -  2.500.000 : 1

Procesare Culori  -  10 bit

HLG  -  Da

HDR  -  Da

HDR 10+ - Da

Lens shift  -  Motorizat - Vertical ± 96,3 %, orizontal ± 47,1 %

Corectie keystone  -  vertical ± 30 °

Raport proiectie  -  1,35 - 2,84:1

Aspect Ratio Nativ  - 16:9

Focus  -  motorizat

Conexiuni  -  USB 11.0-A (2x), USB 2.0 Mini-B, RS-232C, Interfaţă Ethernet (100 Base-TX/10 Base-T), Ieşire de comandă, HDMI ARC, HDMI (HDCP 2.3) (2x)

Imaging Science Foundation (ISF)  -  certificat

Dimensiuni  -  520 x 447 x 193 mm

Greutate  -   Aprox. 12.7 kg

Avantaje

  • Cu cel putin 25.000 de ore de functionare a sursei de lumina, LS12000 poate fi folosit zilnic in loc de televizor si se constitue intr-o optiune extrem de serioasa daca iei in calcul inlocuirea televizorului cu el. Intr-o camera dedicata poate fi folosit la vizionare de filme, vizionarea de posture de televiziune cat si pentru jocuri cu o imagine mult mai mare si mai imersiva fata de un televizor obisnuit,
  • Setarea foarte usoara (a walk in the park) a imaginii pe ecran datorita functiilor focus, zoom si shift infinit mai usor fata de proiectoarele UST,
  • Calitatea imagii foarte exacta.

Dezavantaje

  • Meniul contra intuitiv, iti ia ceva timp sa te obistuesti cu el.  Fata de TW9400 mult mai prost facut,
  • Imaginile in format HRD si HDR 10+ inferioare fata de cele redate de un OLED sau chiar de un LED,
  • Costurile generate de combo proiector + ecran, cam 28000 de lei, cand la bugetul acesta poti opta spre, aproape, orice televizor de pe piata limitat la 83". Dar, da si aici este un dar, nu vom avea 120”!

Calibrarea Video

Calibrarea a fost efectuata de colegul Adrian, calibrator certificat ISF de nivel III (nivel maxim), cu Klein K10-A cu generator Murideo si Calman Ultimate, iar Klein-ul se profileaza cu Colorimetru Research CR 250-RH.

Calitatile lui Epson LS12000 nu rezida in ceea ce poate el singur sa faca “out of the box”. Trebuie sa adaugam pe langa proiectorul foarte bun pentru costul lui, ecranul de calitate este un plus, distanta de proiectie si DA camera si culorile ei sunt un factor important ca el sa poata sa redea o imagine foarte buna.  Toate acestea joaca un rol foarte important in performata finala a lui LS12000 intr-o camera de cinema.

Informatie importanta: valorile de calibrare se pot da si altui proiector dar in mod cert nu vor avea acelasi efect ca in cazul prezentat aici intrucat ecranul aproape sigur este altul si in mod evident camera este alta. Deci, nu pot fi copiate cu efect favorabil si benefic, valorile unei alte calibrari.

S-a plecat din modul SDR din Natural iar modul HDR din Bright Cinema (maxim obtinut de 349 niti) Delta E sub 1 pentru amandoua post calibrare plecand de la 4 pentru SDR si un 12 pentru HDR. Desi personal cred ca un ecran ALR nu ar fi fost o alegere fundamental gresita cel pe care s-a facut calibrarea a fost un ecran alb, cu gain de 1.0, asa gandin noi, mai old school.

Pentru modul SDR se poate vedea mai jos de unde s-a plecat si unde s-a ajuns.

SDR pre si post calibrare

Grafice SDR pre si post calibrare

Grafice SDR pre si post calibrare

Pentru modul HDR s-a muncit nu gluma ca sa se ajunga ca mai jos

Grafice HDR pre calibrare

Grafice HDR pre calibrare

Grafice HDR post calibrare

Grafice HDR post calibrare

Daca ne referim exclusiv la materiale in HDR rezultatele nu sunt fabuloase si nu cred ca pot fi in cazul niciunui proiector de orice buget in raport cu un televizor OLED fie si cu televizor LED obisnuit. Dar, pentru ca un dar exista, nici un televizor fie el chiar un OLED nu poate sa aiba un pret decent la o diagonala de 100” nu mai spun de una de 120” si nici pomeneala de una de 150” Inca ceva timp de acum inainte proiectoarele vor avea de dat o lupta total nedreapta cu televizoarele mai ales cu OLED-urile care au ajuns ca sa poate scoate cu usurinta 900 de niti in HDR, unele chiar peste 1000 de niti, nemaivorbind de unele tv cu microled care pot reda cu usurinta chiar peste 3500 de niti.

Dar ca sa ne intoarcem la LS12000 imaginile si culorile sunt puternice si vii si isi pastreaza naturaletea organica. Contrastul este unul foarte bun iar nivelul de negru este bun dar extrem de dependent de lumina ambientala si de calitatea ecranului.

Concluzii

La bugetul din acest moment este o serioasa optiune. Ca argumente stau urmatoarele:

  • Daca vrei imagine mai buna si/sau mai mare trebuie sa dispui de un buget MULT mai mare,
  • Proiectoarele mai jos ca buget iti ofera fix asta: MAI JOS calitativ,
  • Pentru diagonale intre 90" si 120" il recomand cu mare caldura!

Bottom line - EPSON, keep up the good work!!

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password