Boxe WILSON made in Poland
Review Raptor 3 si SUB-10
WILSON
Am primit de la prietenii de la Horn Distribution un set de boxe Raptor 3 si un subwoofer SUB-10 de la WILSON si mi-au spus: "Bogdan ia vezi ce si cum sunt".
Acum, nu ca eu as lucra doar cu boxe de raft de 3000 de euro setul si subwoofere de la 1000 de euro in sus, dar, trebuie sa recunosc, cu boxe de 1500 de lei setul si subwoofere de 2000 de lei chiar nu am lucrat. In plus, Wilson fiind un producator polonez relativ nou pe piata de audio si echipamentele fiind manufacturate in regiunea Chinei de Sud si a Taiwanului asteptarile erau, cel putin, retinute.
Preconceptia mea era setata! A urmat amanare la greu, nu ma induram sa le instalez ca sa le ascult crezand ca nu vor fi, nici macar, la nivelul minim pe care il am setat in cap si urechi. Asa a si fost, doar ca, invers!
Totul a durat pana cand intr-o zi mi-am luat inima in dinti si am inlocuit boxele mele FL si FR si unul dintre subwoofere cu setul de Raptor 3 si cu SUB-10. Am pornit muzica si am plecat de acasa intr-o vizita ca sa le dau ceva timp sa cante si sa nu le ascult asa out of the box (recomandare pentru orice boxe de orice buget - nu credeti in sunetul "out of the box").
Pana sa va spun punctul meu de vedere absolut subiectiv, cum suna si pe ce le-am tot testat o sa va spun cate ceva despre ele.
Despre aspect
Estetic, boxele si subwooferul, sunt boxa clasica fara ceva deosebit. Dar, pentru ca este un dar, peste ce m-am asteptat eu, cu multa atentie la detalii si fara nici cea mai mica imperfectiune si cu mult, cel putin din punct de vedere estetic, peste pretul lor. Ambele, Raptor 3 cat si SUB-10 au doua optiuni de culoare, negru si alb, in varianta de finisare "ash", dar fata, sub grila de protectie, este in varianta gloss pentru ambele variante de culoare.
Date tehnice minime
Wilson Raptor 3
320 x 195 x 262 mm, greutate: 6,5 kg, adica definitia unei boxe compacte cu bass reflex. Amplificatorul recomandat este pana la 125W asa ca intr-o camera de bloc sunt exact ce este necesar si suficient.
Wilson SUB-10
20 x 320 x 330 mm, greutate: 11.60 kg un subwoofer mititel cu un sunet foarte bun si trebuie sa notam ca este de tip "sealed".
Cum le-am testat
In primul rand, noi ocupandu-ne cu predilectie de home theater am folosit boxele si subwooferul intr-un setup 2.1 ca sa fiu sigur ca exclusiv ele sunt ascultate. Senzatia sonora a fost una foarte placuta chiar si la setari ale volumului medii spre mari, spre -20dB la -10dB. Daca foloseam intreg sistemul instalat adica 7.1.4 (cu doua subwoofere) tot pana la volume mari nu le distingeam in intregul ansamblul. La volume mai mari, in functie de materialul redat, sunt usor mai stridente pe partea de inalte, nu deranjant, doar diferit fata de boxele pe care ascult eu in mod curent. SUB-10 isi face datoria intr-o camera de 19mp fara sa se forteze foarte mult (daca este singurul sub) dar daca as face un set-up nou in mod cert as folosi doua pentru un bass mai corect si mai eficient.
Ca sa vad cum se prezinta din punct de vedere al dinamicii si al scenei acustice am redat pe ele in sistem stereo 2.1 de pe Tidal, Spotify si materiale de test proprii putin peste 250 de ore. La fel ca in modul home theater, la volum ridicat sunt putin prea multe inalte sau gustul meu este spre ceva mai cald ca sonoritate. Daca asculti doar boxele redand muzica stereo simti nevoia de bas suplimentar si SUB-10 completeaza foarte bine prin redarea frecventelor joase intr-un mod corect.
Concluzii
Fara sa tin cont ca este un brand nou pe piata noastra foarte plina de pretentiosi si fara sa stiu daca o sa supravietuiasta, eu imi doresc sa o faca, au fost dificil de evaluat intrucat nu am inteles foarte bine cui se adreseaza.
Acum insa stiu!
In niciun moment nu am simtit ca ascult un setup, boxe + sub, ieftin. Partea cu stridenta pe inalte... unii chiar apreciaza asta. Nici o clipa nu am simtit ca se aseamana cu boxe din categoria asta de buget si va pot confirma ca aceasta categorie este una destul de aglomerata, iar Raptor 3 sunt peste concurenta directa. Calitatea audio este, in mod cert, nereflectata de bugetul in care se incadreaza si iarasi, tot in mod cert, este invers proportionala.
Nu am devenit un promotor al brandului Wilson dar:
- daca vrei 10 ani garantie pentru orice boxe pasive Wilson achizitionate intre 01.11.2020 si 31.12.2022,
- daca nu vrei neaparat sa faci vecinii sa se mute si scopul tau este un sunet decent,
- daca acum iti faci primul setup, fie stereo fie multicanal,
- daca bugetul te tine in zona de sub 750 de lei per boxa de raft,
- daca pretentiile nu sunt exagerat de mari..., Wilson Raptor 3 si SUB-10 ar trebui sa fie alegerea ta si nu vei regreta intrucat sunt extrem de decente cand esti la inceput de drum, audiofil sau cinefil, si bugetul pune presiune pe totalul achizitiei. Sa nu uitam ca pentru un sistem stereo ne mai trebuie un amplificator si o sursa, plus conectica, iar pentru un sistem minimalist home theater de 5.1 mai sunt necesare un av-receiver, un mediaplayer, conectica si cel putin un televizor ca sa nu spun ecran si proiector. Cred ca in bugetul lor se impun ca o optiune serioasa care ar trebui sa isi solidifice prezenta pe piata utilizatorilor entry-level atat prin aspect, cat si prin performante. Da, sunt boxe de buget dar suna ca in clasele superioare de buget.