Audio Starter Pack si putin mai mult

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Review La: favorite Aprecieri: 731

Audio Starter Pack

Argon SOLO si Argon SA1

Sursa si amplificatorul sunt de la Argon Audio. Argon este o firma daneza iar seful lor le spune tot timpul ”If we don’t satisfy, you don’t have to buy” - Daca nu te satisfacem nu trebuie sa cumperi - reamintind tuturor ca ce produc ei suna mult mai bine raportat la banii cheltuiti pe echipament. Expertiza angajatilor si experienta acumulata de acestia in indeplinirea cerintelor de zi cu zi a clientilor este pusa in practica la manufacturarea fiecarui produs pe care il dezvolta.

Ca sa revenim la subiectul de la care a inceput totul. Sursa este un streamer Argon SOLO iar amplificatorul un Argon SA1. O sa va spun de ce cred eu ca acestea doua sunt un excelent prim pas in alcatuirea primului tau sistem audio si, dupa descrierea lor, urmeaza argumentele.

Argon SOLO

Argon SOLO

Vinilul este pentru pasionati, CD-ul ofera un sunet decent. Dar streamingul este noul curent! Pentru majoritatea oamenilor internetul ofera o varietate enorma de muzica care a inlocuit, sau cel putin a suplimentat, formatul fizic. Ne place sau nu, pentru cei tineri si mobili, serviciile de streaming reprezinta solutia atat pentru muzica cat si pentru filme.

Argon SOLO este un streamer care poate fi folosit si ca un upgrade digital pentru amplificatorul vintage deja existent. Cu un design elegant si minimalist si cu dimensiuni de numai 14.7 x 15 cm poate fi amplasat oriunde. Un singur led pe partea frontala ne spune care este statusul lui.

Argon SOLO back

Partea din spate cu conexiuni are conexiunile organizate astfel: porturile optic, coaxial si analog (RCA), antenele WI-FI si bluetooth sunt interne iar micutul buton pentru setare atat WI-FI cat si pentru bluetooth. Nu are o aplicatie proprie!Convertorul digital este un ESS Sabre ES9018 iar amplificatoarele analogice sunt de la Burr-Brown. DACul suporta rezolutii de pana la 24 bit/192 kHz. Asa ca daca dorit varianta Master de la Tidal o puteti avea doar in combinatie cu Roon. In cazul Tidal, HiFi vs Master este  16-Bit / 44.1 kHz vs 24-Bit/192 kHz(in mod obisnuit 96 kHz/24 bit)

Setarea lui se face relativ simplu atat pentru Chromecast (Android) cat si pentru AirPlay 2 (iOS)-netestat de mine-  Streamingul via Chromecast si AirPlay 2 este lossless. Cea mai interesanta dintre toate caracteristicile lui este cea "Roon Ready". Daca instalezi Roon pe un PC sau tableta poti face streaming din acesta de pe Tidal, Qobuz materiale interne sau din retea la maxim 32 bit/192 kHz. Are deasemenea Spotify connect si .... in final poti face streaming pe el din telefon de pe orice aplicatie care reda sunet. Am testat Youtube. Deci, daca ai un aplificator care te satisface care nu dispune de streamig dar are port optic, coaxial sau intari RCA, SOLO se conecteaza la el fara nici cea mai mica problema si poti reda, cu ajutorul aplicatiei favorite, tot ce iti doresti prin amplificatorul tau.


Argon SA1

Argon SA1

HI-FIul si audiofilia au reputatia (nu chiar nemeritata) ca sunt un hobby extrem de scump, pentru barbati de varsta mijlocie care cheltuie sume nebunesti pe echipamente in incercarea de atinge sunetul suprem si prin care sa poata auzi pana si cele mai mici detalii ale inregistrarii. SA1 este primul pas in aceasta cursa care nu se va termina niciodata odata ce ai inceput-o.

Argon SA1 este jumatate din inaltimea si latimea unui amplificator obisnuit. Carcasa, ca forma, este foarte asemanatoare lui SOLO. Partea frontala are butonul de on/off, 5 leduri pentru surse si butonul de volum, pe care daca apesi, se selecteaza sursele.

Argon SA1

Panoul din spate are intrarile pentru pickup (MM), pentru linie (ex. CD), doua intrari optice, o iesire preamplificata si bornele pentru boxe. Argon SA1 este un amplificator in casa D si ofera 50W in 8 ohm si 100W in 4 ohm cu THD de 0.03% si un raspuns in frecventa 3-60.000 Hz. DACul este unul Sabre de la ESS.

Configuratii in care au fost testate Argon SOLO si Argon SA1

1.Argon SOLO + Argon SA1 + boxe de raft Wilson Raptor 3 cu si fara subwoofer Wilson SUB-10 (despre combinatia dintre Raptor 3 si SUB-10 am scris deja acum ceva timp),

Raptor 3Wilson SUB-10

2.Argon SOLO + Argon SA1 + boxe de podea Polk Audio ES50 fara subwoofer,

Polk Audio S50

3.Argon SOLO + Argon SA1 + boxe de raft Polk Audio S20 cu si fara subwoofer SVS SB2000,

Polk Audio S20

4.Argon SOLO + Argon SA1 + boxe de raft Focal Sopra N°1 cu si fara subwoofer SVS SB2000,

FOCAL SOPRA No1

5.Argon SOLO + Argon SA1 + boxe de raft Marten Duke 2 cu si fara subwoofer SVS SB2000.

Marten Duke 2

Pentru partea de pickup am folosit un DUAL 704 full refurbished iar discurile folosite au fost:

  • Eric Clapton - Unpluged,
  • Stan Gets and J.J. Johnson at the Opera House,
  • Eva Cassidy - Simply EVA.

Pentru ca nu mai un CD player deja de niste ani, am folosit un bluray player exceptional si anume capul de serie de la Panasonic, UB9000, care exceleaza si pe partea audio in aceeasi masura ca pe cea video. CDurile folosite au fost:

  • Eric Clapton - Unpluged,
  • Frederic Chopin - Works,
  • Lee Ritenour - Overtime (concert bluray 5.1 - redat in stereo)

Streaming de pe Spotify (SOLO are Spotify Connect) de pe Tidal si Qobuz prin Roon am testat cu urmatoarele piese:

  • Christel Alsos - If you knew me now,
  • Gregory Porter - Hey Laura,
  • Sandi Thom - I need your love so bad,
  • The Manhattans - Kiss and say goodbye,
  • Alicia Keys - If I Aint got nothing,
  • Karen Souza - Sway,
  • Frederic Chopin - Fantaisie-Impromptu In C-Sharp Minor, Op. 66,
  • George Enescu - Rapsodia Romana (Orchestra Simfonica din Tbilisi),
  • Mozart - Simfonia no 40,
  • Ludwig van Beethoven - Simfonia a III-a partea I,
  • Yo-Yo Ma - Bach,
  • Yuja Wang cu Filarmonica din los Angeles.

L.E. am incercat sa redau pe SOLO streamul audio de pe Netflix de pe telefon, A FUNCTIONAT!

Preturile pentru configuratii nu includ standurile de boxe, cablurile folosite (fie RCA, fie optic sau cablurile de boxe) Cablurile RCA sunt facute custom de un coleg care face niste minunatii. Tot odata nu sunt incluse preturile pentru abonamentele Youtube Premium, Spotify, Tidal, Qobuz si Roon.

Rezulate:

Am plecat de la ideea ca vreau sa reunesc ce i-ar trebui unui incepator ca sa asculte muzica la un pret decent, un starter pack audio. Primele doua configuratii asa si sunt. Ultimele doua sunt facute cu ajutorul a doi domni extrem de bine voitori, carora le multumesc foarte mult, au fost facute ca sa vad cat urca calitatea audio chiar daca boxele, ca valoare, sunt extrem de disproportionate cu restul sistemului. Subwooferele au fost adaugate pentru a da mai multa "culoare" sunetului si asa bun.

Locul de auditie, in care s-au desfasurat testele, este o camera tratata acustic cu un sunet deja foarte bun, gandita special pentru un sistem multicanal in care si muzica stereo este redata uimitor de bine.


N.B. Oricat de bune sunt echipamentele ceea ce noi ascultam este camera si acesta este primul obiectiv in obtinerea unui sunet corect - tratarea camerei- Recomandarea a fost, este si va ramane, faceti calibrarea audio si tratarea acustica a camerei pentru a pune in valoare la maximul de potential orice echipament veti amplasa in interiorul ei.

Configuratia 1

Peste asteptari pentru un sistem complet in valoare de circa 6500 de lei. Asta a fost scopul urmarit, pretul total redus al sistemului, pretenti mici si un buget tot mic. Totul suna bine si mi-am dat seama ca daca este incepator in ale ascultatului de muzica este un foarte bun inceput. Daca scoatem subwooferul din pretul total ramane un sistem in valoare de 4500 de lei care, ca buget, este la un nivel maxim de decenta si rezultatul audio este mult peste acest pret. Multumitor cu "M" mare este calificativul experientei data de sistem in aceasta configuratie.

Configuratia 2

Aceasta este configuratia care a dat toate lucrurile peste cap si m-a facut sa caut si alte boxe mult mai bune decat ce aveam la dispozitie. Claritate buna, nivel de detalii crescut, scena acustica decenta si un bas care in cazul unui volum crescut chiar il simti. Senzatia foarte placuta, un sunet bun si placut la un buget de aproximativ 6400 de lei cu niste boxe de podea decente.

Configuratia 3

Daca tot am sistemul 7.2.4, iar cele 7 sunt toate Polk S20 aceast set-up a venit oarecum firesc. In mod cert bugetul a crescut la aproximativ 9300 lei dar subwooferul chiar aduce totul la o noua viata. Claritatea este peste configuratia 2, detaliile deasemenea, scena este mai clara si mai bine definita. Nu imi imaginam, nici in cele mai dragute vise, ca danezii astia de la Argon pot sa scoata asa ceva din echipamentele lor.

Configuratia 4

Brusc a rasarit soarele a doua oara azi! ... nici nu avea cum sa nu rasara la un buget de aproximativ 47300 de lei. Asa cum bine se stie impactul boxelor de calitate asupra sunetului este coplesitor iar Focal Sopra N°1, SUNA .... suna FABULOS!  Nu prea sunt cuvinte sa descriu schimbarile  ..... totul este mult mai definit, mult mai clar, basul este extrem de scurt si foarte punctat. Totul este de o naturalete uimitoare voci, instrumente, poti arata cu degetul unde sunt instrumentele din orchestra. Au fost piese in care aportul subwooferului nu a fost necesar. Dar si cu el pornit simteai vibratia aceea superba in canapea. Rezultatul in configuratia aceasta este unul deosebit.

Configuratia 5

Daca nu stiati, soarele poate sa rasara de trei ori pe zi. Cand am conectat boaxele Marten Duke 2. La un buget putin sub 50000 de lei se aude extrem de bine, calitativ la fel ca boxele Focal, sonoritatea usor diferita. Desi mi-a fost spus ca Marten Duke 2 nu se potrivesc cu un amplificator in clasa D si le-am ascultat pe un amplificator in clasa A, unde sunau foarte bine, pe cel in clasa D suna FABULOS. Tot ce am scris mai sus se aplica si aici eu nesimtind diferente notabile. Rezultatul fiind unul extraordinar.

CONCLUZII

Long story short, am plecat de la un streamer si un amplificator care impreuna valoreaza 3000 de lei. Cele doua, Argon SOLO si Argon SA1, pot face fata cu succes la tot ce am descris mai sus fara sa dea semne de oboseala. In mod evident sunt echipamente care suna mai bine sau mult mai bine dar de ce buget trebuie sa dispui? Noi traind in Romania bugetul redus este cel care dicteaza si face ca un prospect sa se transforme in client. Argon SOLO si Argon SA1 sunt, in opinia mea, cel mai bun start in calatoria audiofila sau pentru o persoana cu un buget nu foarte generos sa poata sa aiba la varful degetului sau toata muzica disponibila pe internet.

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password