Coaxial vs optic vs HDMI - care este cea mai buna conexiune audio de utilizat?

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Home Cinema La: favorite Aprecieri: 15329

conexiuni audio

Coaxial (RCA) vs optic vs HDMI - care este cea mai buna conexiune audio de utilizat?

Ati vazut ce mufa aveti, probabil ca ati cumparat deja si cablurile, dar ce conexine folositi pentru o cat mai buna performanta AV?

Daca ai un televizor, un CD-player, un set-up box sau sound bar cu siguranta ai intalnit o conexiune coaxiala, optica sau, mai recent, una HDMI.

Toate trei sunt digitale, desigur. Coaxial și optic pot transmite doar semnal audio, in timp ce HDMI aduce bonusul suplimentar de suport atat audio cat si video.

Conexiune digitala coaxiala

conexiune coaxiala RCA

Probabil cea mai putin obisnuita conexiune cand vine vorba de kitul modern AV, digitalul coaxial utilizează electricitatea pentru a transmite audio. Conectorul este un conector RCA standard, circular - genul care se gaseste la fiecare capat al unei perechi de interconectari analogice. Dar nu fiti tentat sa incercati să utilizați un cablu fono RCA standard în locul unui cablu digital coaxial dedicat. Acestea arata similar si pot functiona, dar o interconectare analogica are valori de impedanta diferite de una digitală (50 ohm fata de 75 ohmi), deci nu va funcționa la fel de bine.


S-ar putea ca coaxialul sa nu fie la fel de raspandit ca și conexiunea sa optică rivala in aceste zile, dar totusi il vei gasi in spatele anumitor receptoare AV, amplificatoare stereo și televizoare.Acest tip de conexiune, in comparatie cu cea optica,  tinde sa sune mai bine. Acest lucru se datorează faptului ca are o latime de bandă mai mare disponibila, ceea ce înseamnă că poate suporta o calitate mai mare a sunetului de pană la 24 de biți / 192kHz. Optica este de obicei restrictionata la 96kHz.
Acest tip de conexiune, in comparatie cu cea optica,  tinde sa sune mai bine. Acest lucru se datorează faptului ca are o latime de banda mai mare disponibila, ceea ce inseamna ca poate suporta o calitate mai mare a sunetului de pana la 24 de biți / 192kHz. Optica este de obicei restrictionata la 96kHz.

Principalul dezavantaj al unei conexiuni digitale coaxiale este transferul potential de zgomot electric intre echipamente. Zgomotul este o veste proasta cand vine vorba de calitatea sunetului, dar exista in toate componentele AV intr-un anumit grad sau altul. Din pacate, utilizarea unei conexiuni coaxiale permite zgomotului sa circule de-a lungul cablului de la sursa la amplificator.

De asemenea, coaxialul nu are latimea de banda necesara pentru a suporta formate de sunet surround de inalta calitate, precum Dolby TrueHD și DTS-HD Master Audio. Deci, in cadru unui home cinema modern, utilizarile sale sunt destul de limitate.



Conexiune digitala optica

cablu optic



O conexiune digitala optica se folosește de lumina pentru a transmite date prin fibrele optice ale unui cablu (care pot fi realizate din plastic, sticla sau siliciu). Un cablu optic nu permite trecerea zgomotului de la sursa la circuitele DAC precum un coaxial, si este foarte corect sa folosiți aceast conector atunci cand va conectati direct la sound bar-uri sau la un receptor AV.

In mod traditional, intr-un home cinema, conexiunile optice tind să fie utilizate pentru a transmite sunetul surround Dolby Digital și DTS. Cabluri optice cu un conector Toslink intr-o port potrivit atat pentru sursa cât și pentru receptor.


Deși HDMI a preluat rolul principal in alegerea multora dintre producatori, iesirile optice sunt inca comune in console de jocuri, playere Blu-ray, set-top box-uri si televizoare.


Ca si coaxial, una dintre problemele legate de optica este aceea ca nu are o latime de bandă suficienta pentru formatele audio fara pierderi, precum Dolby TrueHD sau DTS-HD Master Audio coloane de sunet gasite în majoritatea Blu-ray-urilor. De asemenea, o conexiune optica nu poate suporta mai mult de două canale de audio PCM necomprimate.




Conectorul HDMI

conectori HDMI


Lansat in 2002, cel mai mare beneficiu al HDMI este ca este o conexiune unica pentru toate tipurile de material, atat audio cat si video. Are o latime de banda mult mai mare decat cea optica, permitand redarea formatelor audio fara pierderi, cum ar fi Dolby TrueHD și DTS-HD Master Audio. Spre deosebire de optic și coaxial, conexiunea de tip HDM nu are inca un rival.

Veti gasi intrari si iesiri HDMI cam la orice aparat de firma la televizoare, playere Blu-ray, receptoare AV si la sound bar-uri.
HDMI este un standard in continua evolutie, cu versiuni noi si imbunatatite, care ofera mai multă latime de banda și o capacitate mai mare de a livra mai multe canale audio, precum Dolby Atmos și coloana sonoră DTS: X. De asemenea, accepta formate video noi si actuale - inclusiv rezoluția UHD 4K si diferitele formate HDR - și funcții suplimentare viitoare, cum ar fi rata mare de cadru (HFR) și eARC (care poate furniza până la 32 de canale audio).

Momentan sunt versiunile HDMI 2.0 si HDMI 2.1 (care accepta continut video de rezolutie 8K) care isi face, si el, incet drum pe piata.

Deci, ce conexiune ar trebui sa folosesti?


Raspunsul la acesta intrebare va depinde de setul de echipamente pe care il utilizati. Daca este o alegere strict intre coaxial și optic, am opta pentru prima. In experienta noastra, o conexiune coaxiala tinde sa produca o calitate audio mai buna decat cea optica, permitand un nivel mai inalt de detaliu si o dinamica mai mare.

Dar, traim intr-o epoca in care comoditatea este la putere. Conexiunea HDMI este acum conexiunea accesibila pentru toate echipamentele AV și este greu de evitat daca tot setul tau de echipamente are acest tip de conector.

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password