HDMI ARC si HDMI eARC Explicate

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Home Cinema La: favorite Aprecieri: 9576

HDMI ARC si HDMI eARC ce fac, care sunt diferentele si care este cel mai bun mod pentru a le folosi?



Iata raspunsurile pentru voi!

Desi HDMI ARC si HDMI eARC sunt din ce in ce pe mai multe echipamente din jurul nostru stiu ca inca sunt oameni care nu stiu in mod clar diferentele intre cele doua, ce pot si ce nu pot face si, mai ales, cum pot face set-upul dumneavoastra mai usor de folosit si mai distractiv. Daca veti citi ceea ce urmeaza va veti putea stapani propriul sistemul audio video, cel putin prin prisma conexiunilor HDMI ARC si HDMI eARC, ca un profesiunist.

Daca nu stiati nimic despre HDMI ARC si HDMI eARC atunci acum si aici este locul unde aceste doua tipuri de porturi, in urma citirii acestui articol, nu vor mai avea nimic ascuns pentru dumneavoastra.

Intai HDMI ARC

HDMI ARC

Pentru cei ce inca nu stiu ARC inseamna "audio return channel" iar eARC inseamna "enhanced audio return channel". De aici inainte le voi spune simplu ARC si eARC pentru usurinta si simplitate in scris. Cand au aparut porturile si cablurile HDMI toti am fost incantati ca exista un singur cablu care poate transporta un semnal digital atat audio cat si video de la un echipament la altul. Ceea ce nu multa lume stie este ca la inceputurile lor porturile HDMI aveau un singur sens cam cum este o strada cu sens unic. Semnalul putea ajunge de la echipamentul A (sursa) la echipamentul B (destinatia) dar nu si dela B la A pe acelasi cablu. Semnalul calatorea prin cablul respectiv intr-o singura directie si numai una singura.

HDMI ARC a introdus, pe acest port, "circulatia" in ambele sensuri! Sensul invers fiind mai mic dar acesta permite ca semnalul audio sa se intoarca, spre exemplu, de la televizorul dumneavoastra la un soundbar sau av receiver. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa conectati corect cablul si anume, la televizor in portul marcat "HDMI ARC" iar la soundbar sau av receiver pe un port marcat cu "HDMI ARC" Cu acest mic truc puteti face ca sunetul emis de acesta si aplicatiile instlate (ex. tuner TV, Netflix, HBO Max samd) ce pot rula pe el sa redea sunetul inapoi printr-un soundbar sau av receiver pentru un sunet mai amplu si de o calitate superioara fata de posibilitatile unui simplu televizor.

ARC include si alte facilitati, importante pentru unii dintre noi, cum ar fi HDMI CEC (Consumer Electronics Control) care face ca un semnal de control sa parcurga cablul in ambele sensuri astfel incat telecomanda televizorului sa poate controla si un blu-ray player sau un stick de streaming, sa puteti controla volumul unui soundbar sau av receiver. Poate fi deasemenea setat ca atunci cand apasati pe butonul "Power" de pe telecomanda televizorului anumite componente sa porneasca sau sa se opreasca.

"Avantajul este ca puteti sa va dispensati de anumite telecomenzi ramanand cu una singura"

Principalul avantaj al portului HDMI ARC il au gameri care isi pot conecta consola de jocuri direct la televizor fara sa ma treaca semnalul prin alt echipament disparant posibilitatea unui lag crescut, care este un scop in sine pentru acestia.

Console de jocuri

Acum, cand stim ce este ARC sa aflam si care este treaba cu eARC si face e-ul, adica cat este de "enhanced"

HDMI eARC

In primul rand eARC este o tehnologie relativ noua asa ca daca echipamentul dumneavoastra este mai "batran" de doi, trei sau patru ani cel mai probabil nu este echipat cu HDMI eARC. Avantajul este ca daca unul dintre echipamentele dumneavoastra are eARC iar celalalt are doar ARC nu sunt probleme de compatibilitate si pot fi folosite impreuna (poate nu la maximum de potential al tehnologiei dar functioneaza impreuna).

eARC vine cu niste avantaje semnificative si cel mai semnificativ ar fi ca "strada cu doua sensuri" despre care vorbeam mai devreme este acum mai curand un bulevard cu doua sau chiar trei benzi pe sens.

"Avantajul este ca va putea sa fie un trafic mult mai mare in volum in ambele sensuri!"

Practic pentru gameri mare avantaj este ca lagul a disparut aproape de tot. Iti poti aranja sistemul oricum vrei, gamer fiind, daca ai porturi eARC practic nu mai ai lag.

eARC aproape elimina si problemele generate de "lip sync" ceea ce in sine este un mare avantaj.

Din punctul meu de vedere cel mai mare avantaj este calitatea sonora. Latimea de banda mult crescuta, implicit o cantitate mult mai mare de informatie, ce poate fi transportata prin porturile eARC face ca semnalele audio Dolby True HD, Dolby Atmos si DTS:X, semnale audio necomprimate si lossless, sa poata tranzita complet fara pierderi. Dolby Atmos este compatibil si prin ARC dar prin intermediu unui tip de semnal numit Dolby Digital Plus dar este intr-o varianta comprimata si relativ lossy. In schimb si din nefericire DTS:X nu este compatibil cu ARC in nici un fel.

"Deci, daca va doriti Dolby Atmos si/sau DTS:X necomprimate si lossless doar cu ajutorul eARC"

toslink vs hdmi arc vs hdmi earc

Exista si o mica "smecherie", nu este suficient ca sa ai porturi eARC si un cablu HDMI bun ca sa scoti din televizor catre av receiverul tau semnal Dolby Atmos si/sau DTS:X trebuie ca si televizorul sa poata sa redea aceste tipuri de semnal cat si, simultan, av receiverul sa il poata reda si tot in acelasi timp set-upul tau de boxe sa fie de asa natura facut incat sa poata reda aceste semnale audio. Dar daca televizorul tau nu are inclusa in el tehnologia pentru Dolby Atmos si/sau DTS:X trebuie ca sa conectezi toate echipamentele tale la av receiver intai, apoi un cablu intre iesirea dela av receiver in intrarea de la televizor. Inca un mic amanunt este ca nu toate televizoarele au "HDMI-eARC Mode" pus pe "Enable" asa ca nu uitati sa verificati si acest aspect inainte de orice din sectiunea din meniu "Audio settings". Daca nu era destul de complicat sa navighezi prin setarile unui echipament nou uneori trebuie INTAI sa dai "Enable" la optiunea "HDMI-CEC" ca cea "HDMI-eARC Mode" sa devina disponibila!!!

Daca este sa ne uitam cu atentie la cabluri acestea ar trebui sa fie, daca discutam de eARC, HDMI 2.1 (toate includ suport pentru tehnologia eARC). Iar sa se complice lucrurile si mai mult ar trebui ca av receiverul sau soundbarul sa aiba inclusa tehnologia ALLM (Auto Low Latency Mode) si tehnologia VRR (Variable Refresh Rate)

In ceea ce priveste tehnologia "HDMI-CEC" uneori functioneaza iar alteori nu, fara explicatii fapt care genereaza destul de multe frustari utilizatorului obisnuit, mai ales, ca nu este ceva efectiv nou si ar trebui sa functioneze fara probleme dar ... "atat s-a putut" Asa ca daca sistemul dumneavoastra nu functioneaza absolut perfect puteti fi foarte linistiti, nu sunteti singurii!

Eu totusi cred ca ARC si e ARC sunt un mare plus pe care sistemul dumneavoastra il poate oferi si acum sunt convins ca puteti obtine cel mai bun sunet si cea mai buna imagine cu cele mai mici inconveniente.

ENJOY!

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password