Chiar am nevoie de un subwoofer??
Chiar am nevoie de un subwoofer??
Este o intrebare foarte importanta si sunt intrebat tot timpul: Chiar am nevoie de un subwoofer (sub) in sistemul meu?
Nu va voi da raspunsul chiar aici si chiar acum. Va voi raspunde in final la intrebare dar va voi mai spune si cate sub-uri va trebuie. Sunt multe detalii importante in ceea ce priveste mixul dintre unul sau mai multe subwoofere si un sistem home theater.
Asadar, ai nevoie de subwoofer in cinematograful tau de acasa? Ai nevoie de unu, de doua sau de mai multe?
Un punct de vedere ar fi sa urmarim o secventa film cu sistemul audio pornit si apoi aceeasi secventa de film cu sistemul audio oprit. Impactul oferit de partea audio este impresionanta. Pe aceeasi idee ar fi sa urmarim o secventa film cu subwooferul pornit si apoi aceeasi secventa de film cu subwooferul oprit si vom observa ca se schimba intreaga experienta. Frecventele joase ne ofera o experienta cinematica adevarata si foarte apropiata daca nu chiar exact ce si-a dorit realizatorul materialului. Cel putin un sub rezolva nevoia de imersivitate audio iar doua suburi ajuta si mai mult ca raspunsul frecventelor joase sa fie complet in camera mai ales daca este o camera dedicata.
Un alt punct de vedere ne spune: “cu cat mai mult cu atat mai bine”. Cu alte cuvinte un sub e bine, doua sunt mult mai bine, acustic vorbind. Daca discutam de la doua suburi in sus cel care le instaleaza trebuie sa cunoasca multa acustica, sa aiba aparatura profesionala de calibrare si cel mai important, camera sa impuna mai mult de doua suburi prin dimensiuni si/sau dificultati acustice rezultate din forma acesteia. Daca o instalare cu mai mult de doua suburi nu este facuta de un calibrator audio certificate sigur nu se va auzi bine. Cu unul sau doua un novice are sanse sa ii reuseasca din noroc sau intamplare. Dar ca sa stabilim un minim de sunet de bas la un minim de decenta acustica recomandarea noastra este doua suburi.
Sa nu uitam ca trebuie sa stabilim un echilibru delicat intre buget si performanta si in ceea ce priveste basul ne dorim ca cel ce asculta sa experimenteze senzatia ca parca se misca fotoliul in ritmul exploziilor din film. Ca sa obtinem aceasta senzatie nu trebuie sa “impuscam un tantar cu o bazuka” ci trebuie facuta o masuratoare foarte precisa din care rezulta exact ce sub trebuie acordat pe dimensiunile si forma camerei. Revenind la buget, decat doua mai slabute in momentul instalarii, mai bine unul bun si cel de al doilea mai tarziu. Un bas care sa dea o senzatie asa cum isi doreste realizatorul este obtinuta intre 12 si 25 Hz iar cele mai ieftine si mai slabute din punct de vedere al calitatii, sub 50, 40 sau 30 de Hz pur si simplu nu se mai aud si eventual intra in clipping ceea ce pana la urma duce la deteriorarea subwooferului.
In plus toti credem ca daca rulam programul de auto calibrare al av receiverului vom obtine ceea ce ne dorim ca este facut de un soft preinstalat de producator. Uimire!! Nu se intampla asa, in 95% din cazuri si distantele si volumele per fiecare canal sunt setate de soft in mod total gresit. Asa ca da trebuie un calibraror audio care are un echipament care nu greseste si care este certificat si stie ce face. Intotdeauna, ca persoana care instaleaza sisteme audio multi canal sau stereo, trebuie sa o faci ca si cum ai lucra pentru tine acasa. Trebuie sa mai tinem cont ca boxele trebuie setate pe small in menul receiverului pentru ca daca nu face asa este trimis bas si in boxele sistemului care nu ar trebui sa ne furnizeze sunete joase.
Ideea este urmatoarea, daca vizionezi un film, nu auzi nimic si simti ca si cum cineva in misca fotoliul in care stai foarte linistit asezat, de abia senzatia asta este EXPERIENTA CINEMATICA!
Asa cum spuneam intr-un alt articol trebuie sa tinem cont de urmatoarele:
- Subwooferul, credem noi la Cinema La Tine Acasa, este componenta fara de care un sistem multicanal, un home theater, nu poate exista. Nu ne imaginam cum un film din cele cu o dinamica extrema poate fi vizionat fara un subwoofer, practic pierzi mare parte din material.
- Intr-un sistem multicanal (home theater) o importanta majora o are cantitatea de bas care este redata de subwoofer sau subwofere spre diferenta de un sistem stereo unde de maxima importanta este calitatea de bas livrata. Tot aici trebuie mentionat ca este de o importanta deosebita tratamentul acustic al camerei de cinema, care face ca indiferent de tipul camerei sa avem un bas corect, bine punctat si livrat exact cum a fost dorit si gandit de producatorul materialului ascultat de unde rezulta ca si calitatea basului va fi una deosebita.
- Trebuie sa apelam la un specialist (calibrator audio certificat) care sa ne ajute sa facem o corelare corecta si precisa intre marimea camerei si marimea boxelor iar in functie de acestea si cu marimea (puterea) subwooferului astfel incat sa ajungem sa obtinem un sunet cat mai aproape, daca nu chiar exact acela, pe care cel ce a realizat materialul sonor l-a avut in vedere.
Ca sa raspundem la itrebarea din titlu:
DA, avem nevoie de cel putin un SUBWOOFER intr-un sistem home theater! Daca ceea ce se vede in clip nu se si simte atunci nu este cel potrivit pentru incaperea ta.
ENJOY!!