Cinci modalitati de a-ti creste calitatea audio a sistemului surround

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Home Cinema La: favorite Aprecieri: 2276

Cinci modalitati de a-ti creste calitatea audio a sistemului surround

Sistemele audio surround imbunatatesc considerabil felul in care ne uitam la un film la televizor sau pe ecranul de proiectie. Odata ce ai achizitionat un AV Receiver si un sistem de boxe surround  mai sunt inca multe modalitati de a putea face ca sistemul sa sune mai bine. Va prezint mai jos foarte succint cinci dintre ele:


1. Alegeti-va camera cu atentie. Camerele patrate nu sunt foarte indicate din punct de vedere acustic. Expertii audio sunt de parere ca o camera ideala pentru home-cinema ar trebui sa aiba urmatoarele proportii: latimea camerei sa fie de 1.6 ori mai mare ca inaltimea camerei iar lungimea camerei sa fie de 2.6 ori mai mare tot ca inaltimea camerei. Deasemenea trebuie evitate suprafetele care reflecta sunetul cum ar fi gresie, gheamuri sau parchet. Mochetarea camerei imbunatateste acustica, cat si mobila dispusa proportional si panourile fono-absorbante.







2. Alegeti locurile potrivite pentru pozitionarea boxeler. Toate boxele ar trebui sa fie la inaltimea capului fata de locul in care obisnuiti sa stati cat si cu fata spre acel loc. Este de dorit ca cele doua boxe din fata si boxa de "centru" sa fie cam la aceeasi distanta fata de locul in care stati de obicei. Boxele surround trebuie sa stea in stanga, respectiv in dreapta, pozitiei de ascultare. In cazul sistemelor 7.1, celelalte doua boxe trebuie pozitionate in spatele pozitiei de ascultare. Subwoofer-ul trebuie plasat si el cu mare atentie intrucat puternicele unde audio de bas pot umple camera cu usurinta dar nu neaparat cu un bas de calitate.








3. Calibrarea nivelelor de volum ale boxelor. Sistemul inclus in AV Receiver poate sa faca o calibrare automata a camerei tale dar are foarte multe limitari si nu poate sa inlocuiasca personalul specializat. Apelati la un calibrator certificat si rezultatul nu se va lasa asteptat.






4. Utilizati cel mai bun format audio. Dolby si DTS au formate audio cu si fara pierdere de calitate. Formatele fara pierdere de calitate sunt deloc comprimate si contin toata cantitatea de informatie care a fost inregistrata original, motiv din care suna mult mai bine calitativ. Dolby TrueHD, DTS-HD Master si mai nou Dolby Atmos sunt formatele audio deloc comprimate si, evident, cele recomandate pentru cea mai buna performata audio.





5. Upgradativa echipamentele.  Nu sunt inlocuitori pentru boxe si receivere high-end! Dar daca trebuie sa alegeti intre a schimba boxele sau receiverul cu ceva mai bun/nou/calitativ/scump, INTOTDEAUNA incepeti cu boxele. Calitatea boxelor reprezinta 75% din calitatea sunetului pe care il percepe urechia dumneavoastra si doar 25% reprezinta sursa de semnal si receiverul.





Aceste cinci sfaturi pot face ca experienta dumneavoastra in fata televizorului sau ecranului de proiectie, urmarind un film, sa se imbunatateasca in bine in mod radical. Trebuie sa aveti in vedere insa ca acestea cinci, sunt mai curand linii directoare si fiecare dintre ele pot include nenumarate sub-puncte.

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password