Cum alegem dimensiunea ecranului potrivit in functie de distanta de vizionare

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Home Cinema La: favorite Aprecieri: 3156

Acest articol este primul dintr-o serie ce o incepem acum, care va va arata cam ce ar trebui sa stiti daca vreti sa aveti un home theater privat adica un Cinema La Tine Acasa.



Astazi vom explora cum sa alegeti cea mai buna dimensiune pentru televizorul sau ecranul de proiectie din viitoarea voastra camera dedicata pentru a urmari filme si/sau productii de televiziune. Stim ca va vom da cele mai bune sfaturi si prin seria pe care o incepem astazi incercam sa eliminam amatorismul si partea de ghiceala in a va ajuta sa alegeti dimensiunea perfect potrivita a ecranului sau displayiului pe care il veti instala. Veti avea nevoie de o ruleta sau de un telemetru laser si de un calculator.



Asadar sa purcedem!



Un lucru este cert, cand cineva ne intreaba cat de mare trebuie sa fie un ecran, raspunsul nostru este: CAT DE MARE SE POATE! Cand vine vorba despre o integrare home theater acest raspuns este de fiecare data cel corect. Aparitia pe piata a continutului 4K din abundenta si cu cel 8K care sta sa apara cat de curand raspunsul nostru este si mai ancorat in realitatile tehnice si practice ale momentului.

Daca se doreste ca vizionarea unui film acasa sa fie de acelasi tip, daca nu chiar mai buna, ca cea dintr-un cinematograf comercial, ecranul trebuie sa umple un procent destul de bun al campului vizual sau ceea ce se numeste unghi de vizualizare orizontala.



Ce spun expertii?


Sunt doua organizatii al caror cuvant reprezinta un punct de vedere obiectiv in domeniu:

  • 1. SMPTE (Society of Motion Picture and Theater Engineers)
  • 2. THX (set de standarde ale Lucas Film)

Cele doua ne recomanda pentru un ecran cu un raport al imaginii de 16:9 un unghi de vizualizare de 30 de grade (SMPTE), iar cealalta unul de 36 de grade (THX). Asta inseamna ca pe masura ce valoarea in grade a acest unghi creste pozitia noastra va fi mai apropiata de ecran. Acum, ceea ce este potrivit pentru tine este simplu de determinat, se schimba cele doua pozitii intre ele si ruland un film cu foarte multa miscare laterala si poti vedea si simti ceea ce ti se potriveste tie cel mai bine. Daca va numarati printre cei care au deja un set-up facut acasa si realizati ca nu sunteti in nici una dintre cele doua pozitii va recomandam sa ne contactati si impreuna putem sa va remediem situatia relativ simplu.

Pentru un ecran cu raportul de imagine de 2.40:1, recomandarile sunt de 42 de grade (SMPTE) si 48 de grade (THX)



Sa decidem tipul de ecran!


Avem doua tipuri de ecran in functie de de acest criteriu numic "aspect ratio" Primul este cu un raport al imaginii de 16:9. Acest tip este cel caracteristic pentru productii de televiziune adica asa cum arata un televizor. Deci, daca in mai mult de 60% din timp te uiti la emisiuni tv, emisiuni si transmisii sportive, seriale tv si alte tipuri de productii pentru televiziune, acest tip de ecran este cel pe care sa ti-l doresti. Folosind acest tip de ecran daca vei vedea o productie cinematografica (film artistic) vei avea doua bare negre, una sus si una jos.

Cel de al doilea tip este cel cu un raport al imaginii de 2.40:1. Acest tip este cel caracteristic pentru productii cinematografice,  filmele de lung metraj. Asa ca, daca te uiti in principal la filme de lung metraj in defavoarea emisiunilor tv, transmisiilor sportive si serialelor tv, un ecran cu un raport al imaginii de 2.40:1 (anamorfic) este cel pe care trebuie sa il achizitionezi. In cazul acestui tip de ecran cand vei vedea productii de televiziune (emisiuni si transmisii sportive, seriale tv si alte tipuri de astfel de productii) vei avea tot doua bare negre numai ca una va fi in stanga si cealalta in dreapta.




Sa masuram cateva lucruri si sa facem cateva socoteli


Incepem cu masurarea distantei de la pozitia de vizionare principala (king's spot) la ecran. Daca aveti posibilitatea sa modificati aceasta distanta este foarte bine, s-ar putea sa trebuieasca sa va apropiati putin pentru o experienta mai imersiva. Sa ne imaginam ca suntem intr-o sala de cinematograf, aici intervin doua situatii, una este aceea in care va place sa stati mai in fata in primele randuri, iar cea de a doua este cea in care va place sa stati in mijlocul salii.

In ceea ce priveste socotelile m-am gindit eu sa fac astfel incat sa fie mai simplu si sa nu trebuiasca sa ne aducem toti aminte de geometria facuta in scoala si sa va dau solutia cea mai simpla si cea mai directa.

Asadar, pentru un ecran 16:9 si un camp vizual de 30 de grade, pur si simplu luati distanta dintre king's spot si ecran si o inmultiti cu 0.6723 pentru a obtine diagonala ecranului potrivit. Sa plecam de la o distanta foarte uzuala intr-o sufragerie de bloc model vechi (3.4x5.2 m) Daca folosim latura mica calculele stau cam asa: 2.55 x 0.6723= 1.71m Deci, un ecran foarte bun ar fi 171cm/2.54"= 67.32" Cel mai apropiat ecran ca dimensiune ar fi cel de 65" in diagonala, deci un televizor relative mare. Daca luam in calcul latura mare a camerei, lucrurile stau cam asa: 4.5 x 0.6723 = 3.02m. Ecranul potrivit pentru o experienta imersiva ar avea diagonala ce rezulta in urma urmatorului calcul: 302cm/2.54"= 118.89. Cum nu sunt ecrane de televizor cu diagonala aceasta inseamna ca ne vom gandi la un ecran de proiectie cu diagonala de 110", 113" sau chiar de 120" in functie de placere si de ce mobilier mai este in camera.
Daca va place o experienta mai imersiva se refac calculele inlocuind 0.6723 cu 0.746 si marimea ecranului va creste. Pentru primul exemplu diagonala care rezulta aproximand este de 75" iar pentru cel de al doilea de 130"

In cazul unui ecran cu un raport al imaginii de 2.40:1, deja nu mai discutam de o sufragerie de bloc ci de o camera dedicata, calculele stau cam asa pentru un unghi de 48 de grade:  4.5m x 0.963 =  4.33m, ecranul potrivit va avea diagonala de 433cm/2.54"= 170"!!!

Mic sfat: inainte de orice achizitie marcati conturul pe peretele din spatele televizorului sau a ecranului de proiectie cu scotch sa vedeti marimea exacta si cum sau daca este ceea ce doriti.



Dupa cum spuneam mai sus: CAT DE MARE SE POATE!


Asa cum rezulta clar din calculele de mai sus pentru a avea o experienta cu adevarat imersiva ecranul trebuie sa fie MARE. Cel mai probabil acesta este motivul pentru care marea majoritate opteaza pentru un pachet proiector+ecran in defavoarea unui televizor care deja de la 65" in sus, mai ales daca vrei ceva de top, are un pret foarte mare. Ca mare dezavantaj al proectiei este ca de la o marime mai mare de 120" esti obligat sa ti cont de luminozitatea proiectorului, nu toate fiind capabile sa isi faca treaba in mod eficient pe un ecran 2.40:1 de peste 150"

Speram ca articolul sa fi fost clar, lamuritor si la obiect. Asteptam comentariile si intrebarile dumneavoastra.


SUNTEM AICI sa va ajutam oricand cu sfaturi si/sau un set-up complet extrem de bine integrat in spatiul pe care il aveti pentru a avea un Cinema La Tine Acasa.

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password