Cronica DUNE dpdv Bogdan S

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Film La: favorite Aprecieri: 559

„O productie uimitoare, care merita cinci stele”

Ultimul „Dune”, in regia lui Denis Villeneuve, pare sa fi strabatut, in premiera, acest desert si sa creeze o prima fisura in blestemul care a inconjurat toate ecranizarile de pana acum ale cartii.

DUNE

Sunt pasionat de filme! Noile filme si modul in care le vizionam si ascultam, nebunia de culori si sunete, fac experienta de a vedea un film sa nu mai semene aproape deloc cu ceea ce se intampla acum zece ani. Nu mai spun ca diferenta creste exponential pe masura ce mergem inapoi in timp si comparam cu experienta unui film de acum douazeci de ani sau treizeci de ani.

Cred ca evolutia, din punct de vedere tehnic, a cinematografiei este indisolubil legata de felul in care vizionam acum produsele acesteia. Mai cred ca evolutia tehnologica pe care o experimentam,4K sau Dolby Atmos sau DTS-X, este evolutia directa a modului in care se produc si se doresc a fi vizionate filmele.

Astazi, putin mai mult despre DUNE. Este un film pe care il astept cel putin din 1985 cand am vazut varianta lui David Lynch.

Cand a aparut la editura Nemira in 1993 am cumparat cartea dupa o tentativa nereusita de a o citi in original cu ceva ani inainte. Am apucat cartea si pana nu am terminat-o nu am mai lasat-o din mana. Am fost fascinat de ea! Nu aveam cuvinte sa spun tuturor ce minunatie am citit si in ce fel m-a fermecat. In anii ce au urmat am citit-o pana cand s-a rupt si am fost nevoit sa cumpar alt set.

Povestea este una fascinata, unica si cu proportii uriase care a infierbantat inca doi regizori care au dat un chix total asteptat, primul al lui Alejandro Jodorowsky in 1970, nici nu a reusit sa-l termine iar cel de al doilea in 1984 al lui David Lynch.

Despre prima tentativa cea a lui Alejandro Jodorowsky, care ar fi putut fi foarte reusita, puteti  sa vedeti mai multe pe youtube sau pe site-ul oficial.

Primul film “DUNE” realizat si pus pe pelicula a fost cel al lui David Lynch. A facut cam tot ce se putea face la nivelul lui 1984 din punct de vedere tehnic, dar rezultatul a fost unul deplorabil. Actorii care au fost selectati pe spranceana pentru anul respective, nu au putut compensa neputinta tehnica ale lui 1984. Nici nu cred ca s-ar fi putut face mai mult daca ne uitam ce filme SF au aparut in anul acela: Firestarter cu o foarte tanara Drew Barrymore, Star Trek III: The Search for Spock, Ghostbusters si The Terminator, acela era nivelul.

Asa incet, incetisor fata de cand am scris in 2020, am ajuns la realizarea lui Denis Villeneuve noul “DUNE”, cel mai așteptat film al ultimilor ani. Bazat pe romanul SF scris de Frank Herbert si publicat in 1965, „Dune” este o saga vasta si complexa, despre putere, politică, religie, tradare si moarte, toate pe fondul unei povesti plasate intr-un viitor extrem de indepartat.

Ca paranteza Denis Villeneuve a mai facut urmatoarele filme care mie mi-au placut foarte mult:

Fara sa vreau sa va povestesc ceva din film va spun ca este ecranizat doar primul volum al cartii, plus ca Lumea Dune e prea complexa si este o lume a carei forta sta in detaliile sale. Partea a doua va aparea, se sustine acum, pe 20 octombrie 2023, deci, mai avem ceva de asteptat. Va spun ca va trebui sa avem ceva rabdare. Tot despre partea a doua, ea va fi lansata exclusiv la cinematograf fata de cea de acum care a fost lansata simultan atat pe streaming, pe canalul HBO Max, cat si la cinematograf.



"Fremenii erau neintrecuti in acea insusire pe care stramosii nostri o numeau "spannungabogen" - prelungirea autoimpusa a ragazului dintre dorinsa de a obtine un lucru si momentul actionarii pentru dobandirea sa."

CRITICII

Criticul de film Xan Brooks ne spune ca ca asa trebuie sa arate un blockbuster marca Hollywood. „Epopeea fantastica a regizorului Denis Villeneuve ne spune ca spectacolele cu buget mare nu trebuie sa fie stupide sau hiperactive".

Robbie Collin, alt critic de film, a numit filmul regizorului canadian Denis Villeneuve, drept o productie SF „mareata, nelinistitoare si invaluitoare”. Collin a mai adaugat ca filmul „Dune”, cu un buget estimat la 165 de milioane de dolari, nu are cum sa nu fie pe placul fanilor unei productii la fel de uimitoare: Game of Thrones.

„Filmul lui Denis Villeneuve este atat de imens - la propriu, dar si din punct de vedere emotional - incat iti copleseste simturile”, a scris criticul de film Clarisse Loughrey. Cu toate acestea, ea a subliniat lipsa actorilor din Orientul Mijlociu sau din Africa de Nord in distributie pentru a-i reprezenta pe fremeni, locuitorii Arrakisului, „a caror limba, imbracaminte si cultura sunt atat de direct inspirate de triburile nomade arabe”.

Javier Bardem si Denis Denis Villeneuve

Denis Villeneuve si Javier Bardem la filmare

Unii spun ca filmul este plictisitor, ca sunt asemanari cu Orientul Mijlociu, ca planeta Arrakis seamana cu tarile arabe, ca mirodenia ar fi asociata cu petrolul. Astea sunt povesti atat de vechi si s-a mai vorbit despre ele cu mai multa sau mai putina dreptate. Ca lui "The Times" si "Variety" nu prea le-a prea placut filmul si au avut consideratii negative, este dreptul lor. Ecranizarea in sine a fost o misiune extrem de grea pentru Denis Villeneuve si, eu cred ca a gasit solutia optima impartind filmul in doua parti ceea ce a facut ca valva si nivelul de asteptare sa creasca.

Nu o sa va spun prea multe nici despre carte si nici despre actiunea filmului pentru ca nu vrea sa stric placerea nici celor care nu au citit cartea si nici celor care au citit-o dar nu au vazut filmul.

DISTRIBUTIA


„Sper sa reusim sa facem si al doilea film” le-a declarat actorul Timothy Chalamet jurnalistilor de la BBC inainte de premiera de la Venetia. „Ar fi un vis sa reusim sa ne intalnim si la premiera celei de-a doua parti”, a mai spus Timothy Chalamet, care a adaugat si ca „oricum este deja un vis devenit realitate faptul ca suntem aici. Pur si simplu, sa joc in acest film a fost onoarea vietii mele”. Pentru mine Chalamet, ca si in cazul filmului lui David Lynch cu Kyle MacLachlan, a fost o dezamagire poate nu atat de mare ca si MacLachlan, dar totusi... Eu nu l-am vazut in alt rol in afara de The King unde a fost incantator. Poate mai curand Hayden Christensen ...., nu stiu. De ce nu mi-a placut: imi pare ca este un tip “plangacios” si aici ar fi trebuit sa fie un tanar puternic si care sa denote tarie de caracter si forta interioara. Poate Cole Sprouse, Ezra Miller, Kyle Gallner, Aaron Taylor-Johnson  sau chiar  Daniel Radcliffe.

Regizorulul Denis Villeneuve (stanga) si actorul Timothy Chalamet (dreapta)

Regizorulul Denis Villeneuve (stanga) si actorul Timothy Chalamet (dreapta), in timpul ultimelor saptamani pe platoul de filmare. Sursa foto: Profimedia Images

Daca am vorbit despre Chalamet, distributia este una a momentului. Echipa de casting a facut o treaba excelenta.

Cel mai mult mi-a placut Rebecca Ferguson (Lady Jessica) care cred eu este cea mai buna din toata distributia. Cred ca fac parte din acea categorie de bărbați stăpâniți de fascinația față de "eternul, misteriosul și misticul  feminin". Am citit ca unui prieten i s-a spus ca s-a indragostit cu urmatoarele cuvinte: I tell you what : Aceasta Lady Jessica nu are nevoie sa folosească  Glasul pe mine... she will totaly have me from "Hello!" si asa este. Nu stiu daca se putea mai bine - rolul ei este magistral.

Rebecca Ferguson (Lady Jessica)

Rebecca Ferguson (Lady Jessica)

Tot la castingul feminine, Charlotte Rampling (Reverend Mother Mohiam), ne arata inca o data, fara sa fie nevoie, ca resursele sale sunt nebanuite. Dupa “45 Years”, “The Verdict”,  “Melancholia” si “The Wings of the Dove” stiam la ce ne puteam astepta de la ea in rolul de "sora" si de "zgripturoaica" si i-a iesit sublim.

Charlotte Rampling (Reverend Mother Mohiam)

Charlotte Rampling (Reverend Mother Mohiam)

Acest capitol nu se putea incheia fara Zendaya in rolul lui Chani. Tanara, dragalasa si foarte promitatoare cu un rol "in vis" mai mult in aceasta prima parte a filmului. Sper intr-o parte a doua cu o amprenta mult mai puternica asa cum este si in carte.

Zendaya in rolul lui Chani

Zendaya (Chani)

In rolul lui Ducelui Leto il aflam pe Oscar Isaac, nu este preferatul meu, care dupa “Star Wars”, “X-Men”, “Ex Machina” si “In Secret” confirma ca inca nu a fost exploatat suficient  si poate ca acum ar fi momentul lui.

Oscar Isaac (Ducele Leto)

Oscar Isaac (Ducele Leto)

Unul dintre actorii mei preferati ai ultimilor ani este Stellan Skarsgård care il interpreteaza pe Baronul Vladimir Harkonnen, personajul negativ principal al filmului. Pe Skarsgård l-ati mai putut vedea in “Chernobyl” (incantator), “Mamma Mia! Here We Go Again”, “Avengers: Age of Ultron”, “Thor: The Dark World” si in multe filme avand in vedere varsta sa, 70 de ani. Suedezul este absolut minunat si tot ce atinge transforma in splendoare cinematografica. In “Dune” transformarea sa intr-un personaj ingrozitor este REMARCABILA.     Trivia - a jucat in “Good Will Hunting”!!

Stellan Skarsgård (Baronul Vladimir Harkonnen)

Stellan Skarsgård (Baronul Vladimir Harkonnen)

Un alt actor pe care il iubesc este Josh Brolin care aici, in Dune, este Gurney Halleck. Dupa minunea de interpretare din “Oldboy” si “No Country for Old Men” aici are o figura fara expresie in majoritatea timpului si este dintre cei care confirma ceea ce deja stiam despre el. E bun, e foarte bun!!

Ne da si cea mai tare replica din film.

Ducelui Leto ii spune lui Gurney Halleck:
"Smile Gurney
I am smiling!"

Josh Brolin (Gurney Halleck)

Josh Brolin (Gurney Halleck)

Jason Momoa ca Duncan Idaho in linia lui obisnuita si un rol care ii este caracteristic, atletic, baiat rau si mistocar.

Jason Momoa (Duncan Idaho)

Jason Momoa (Duncan Idaho)

Javier Bardem (Stilgar) si Dave Bautista (Rabban Bestia) cu care ne vom vedea mai mult in partea a doua in 2023.

Javier Bardem (Stilgar)Dave Bautista (Rabban Bestia)

Javier Bardem (Stilgar) si Dave Bautista (Rabban Bestia)

Cineva la care chiar nu asteptam este Stephen McKinley Henderson (Thufir Hawat) si face o bijuterie de rol asa cum ne-a obisnuit de vreo 40 de ani.

Stephen McKinley Henderson (Thufir Hawat)

Stephen McKinley Henderson (Thufir Hawat)

Locatiile unde a fost filmata pelicula sunt iarasi unele surprinzatoare:

  • Wadi Rum, Iordania pentru Arrakis,
  • Stadlandet, Norvegia pentru Caladan,
  • Origo Film Studios, Budapesta, Ungaria in studio!!!!
  • Oaza Liwa, Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite pentru Arrakis,
  • Austria si Slovacia.


Caseta tehnica este o incantare cu:

Caseta tehnica

Ultimul lucru, din acest motiv si este la sfarsit: muzica. Muzica este compusa de Hans Zimmer, un zeu al muzicii de film. A scris minuni sau a fost producator executiv muzical pentru “Seven Worlds”, “One Planet”, “The Lion King”, “Blade Runner, 2049”, serialul “The Crown”, “Terminator Genisys”, “Interstellar”, “Transformers: Age of Extinction”, “The Dark Knight Rises”, “Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides”, “Inception”, “Despicable Me”, “2012”, “Madagascar: Escape 2 Africa”, “The Dark Knight”, “Iron Man”, “The Island”, “I Am Sam”, “Mission: Impossible II” si o multime de alte filme care ne-au incantat si vrajit si fara contributia lui nu ar fi fost in mintea si sufletul meu la fel. In ceea ce priveste DUNE... eu unul am fost dezamagit. Daca vreti sa ascultati coloana sonora pe care eu o ascult de vreo luna, este disponibila pe Tidal.

by Bogdan S.

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password