Ce au în comun aceste trei filme, în afara regizorului lor, genialul Stanley Kubrick?

Scris de: Diana Popescu In: Film La: favorite Aprecieri: 362

"2001: A Space Odyssey"
"The Shining"
"Eyes Wide Shut"

Ce au în comun aceste trei filme, în afara regizorului lor, genialul Stanley Kubrick? Muzica unui compozitor născut nu departe de Sibiu.
Un creator de care Kubrick s-a simțit atât de inspirat, încât, pentru coloana sonoră a capodoperei lui din 1968, i-a cerut celebrului deja Alex North să-i imite stilul. Nemulțumit de rezultat, regizorul a decis că singura soluție pentru ca Odiseea să sune așa cum își dorește e să folosească chiar lucrările "muzei" lui. I-a scăpat, însă, un detaliu: să-i ceară permisiunea.


Compozitorul a aflat de toată povestea după ce un prieten din New York l-a felicitat pentru implicarea în proiect. Ulterior, la premiera vieneză a Odiseei, a constatat cu uimire că în film fuseseră folosite trei dintre creațiile sale (pe lângă unele aparținându-i lui Johann Strauss fiul). Dar măcar gestul minim de curtoazie fusese făcut: pe genericul de final i-a apărut numele. Partea amuzantă este că studiourile MGM îi plătiseră lui Alex North muzica nefolosită în film, în vreme ce la autorul totalmente ignorat nu ajunsese nimic. Abia după 6 ani au aterizat în conturile lui 3.500 de dolari.


Marele câștig a fost, însă, altul: odată cu includerea lucrărilor sale pe coloana sonoră a unui film-cult, compozitorul a devenit faimos în toată lumea. A început să fie difuzat de BBC, în programele televizate dedicate muzicii clasice. Și chiar în afara lor, alături de staruri pop, rock și punk ale epocii.


În 1980, Stanley Kubrick a ales pentru "The Shining" încă o lucrare semnată de același compozitor. De data asta i-a cerut acordul și a plătit drepturi de autor. O altă compoziție a făcut parte din coloana sonoră a peliculei "Eyes Wide Shut", a cărei versiune finală a fost lansată în 1999, la scurtă vreme după moartea regizorului. La premiera germană a filmului, văduva Lui Kubrick a fost însoțită chiar de muzician.


Dar cine este misteriosul și atât de apreciatul creator? György Ligeti, compozitor avangardist al cărui centenar este celebrat în 2023, "patron spiritual" al Festivalului Musica Ricercata (eveniment botezat după una dintre lucrările lui). Ligeti va fi prezent în ediția de anul acesta nu doar prin compozițiile sale, care au marcat muzica veacului XX, ci și prin însușirea particulară pe care a avut-o: sinestezia. Ligeti asocia culori sunetelor, iar în Sibiu, la 100 de ani de la nașterea lui, cele 7 clădiri care vor găzdui concertele din festival vor fi luminate în câte o culoare a curcubeului. Vreme de o săptămână, între 20 și 26 iulie, orașul va fi plin de acorduri, nuanțe și vibrații, de cuvinte și emoții.


Ne-am lămurit (măcar în parte) de unde vor veni acordurile. Cuvintele vin de la personajele principale ale conferințelor și discuțiilor cu spectatori: Mircea Cartarescu, Radu Paraschivescu, Emil Hurezeanu, Radu Vancu, Ion Vartic, Cătălin Striblea. Așadar, pe lângă muzică clasică, Musica Ricercata propune întâlniri cu "clasici" ai vieții publice și culturale. O combinație care, departe de a încinge spiritele într-o vară și așa toridă, îi redă Sibiului acel joi de vivre atât de necesar.

2001: A Space OdysseyThe ShiningEyes Wide Shut

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password