Ce raport de imagine alegem pentru ecranului de home-theater si de ce - 2.40:1, 2.35:1 sau 16:9?
Cu toate ca acest articol este ceva mai tehnic va va ajuta sa intelegeti ce este raportul de imagine al unui ecran/display pe care dorim sa il folosim si mai ales cum sa il alegem si de ce.
Sa purcedem!
Cu siguranta, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le decideti pentru viitorul dumneavoastra home-theater este dimensiunea, forma, tipul suprafetei si locatia ecranului dumneavoastra de proiectie. Ecranul trebuie sa functioneze cel mai bine pentru configuratia aleasa si sa se incadreze, de asemenea, in home-theater pentru cea mai buna si imersiva experienta. Dar forma, sau „raportul imaginii”, este in realitate in directa legatura cu ceea ce urmariti pe el si ar trebui sa fie primul lucru pe care il alegeti.
Raport imaginii este pur si simplu raportul dintre latimea si inaltimea dreptunghiului care este de fapt ecranul sau display-ul pe care il vreti. Display-ul dumneavoastra (TV), ecranul dumneavoastra (in cazul proiectiei) si chiar continutul in sine pot avea raporturi de imagine diferite. Spre exemplu, 16:9 (sau „1,78” daca impartim 16 cu 9) este raportul de imagine al televizoarelor si a majoritatii continutului TV in aceste zile. 1.85:1 este raportul de imagine pentru aproximativ 30% din cele mai populare filme. 2.39:1 este raportul de imagine al celor mai populare filme realizate dupa aproximativ anul 1970. 2.35:1 este raportul de imagine al multor filme inainte de anul 1970. Din pacate, „2.35:1” s-a blocat, ca expresie, de zeci de ani pentru a descrie majoritatea filmelor, chiar daca raportul imaginii lor efectiv este de 2.39:1 (care si acesta este de obicei rotunjit la 2.40:1).
In orice caz …
Nu va preocupati de toate raporturile de imagine sau de proiectie si aspecte ale filmelor care sunt pe piata. Toate acestea pot fi simplificate in doua mari categorii. Prima categorie, toate filmele UltraWide avand rapoarte de imagine de la 2.35:1 la 2.4:1 se potrivesc cel mai corect pe un ecran de 2.4:1. Acest lucru se aplica indiferent dacă utilizati sau nu un obiectiv anamorfic. Cea de a doua categorie, cea 16:9 ce o veti urmari se va reduce, in esenta, la aspectul pentru care este construit home-theater-ul, fie ca este vorba în principal de programe pentru TV, fie ca este facut in principal pentru filme, iar majoritatea filmelor sunt în format UltraWide. Asa ca …
Daca home-theater-ul dumneavoastra este destinat in principal continut TV: utilizati un ecran in format 16:9. Aproape tot continutul realizate pentru televiziune HD, precum stiri, emisiuni sportive, emisiuni TV si chiar unele filme realizate special pentru televiziune sunt furnizate in raport de imagine 16:9. Deci, firesc, daca continutul vizionat in principal de dumneavoastra este 16:9, atunci raportul de imagine al ecranului trebuie potrivit in acest sens. Important: filme vizionate de pe cablu, satelit, Netflix, Amazon etc., care au fost realizate initial pentru cinematografe comerciale, NU sunt facute pentru vizionare pe format de TV adica 16:9. Doar pentru ca un film este transmis pe un canal „TV” nu inseamna ca are un raport de imagine HDTV. Asadar, pe un ecran 16:9, veti urmari majoritatea filmelor cu bare negre in partea de sus si de jos, dar cel putin continutul dumneavoastra pentru televiziune HD va fi perfect incadrat.
Daca home-theater-ul dumneavoastra este destinat in principal pentru filme: utilizați un ecran de format 2.40:1. Peste 80% din toate filmele importante sunt realizate cu un raport de aspect UltraWide cuprins intre 2.35:1 (in mare parte) si 2.40:1. Daca interesul dumneavoastra principal este pentru filme, atunci are sens si este recomandat sa va potriviti ecranul cu cat mai multe filme posibil si, sincer, nu doriti sa vedeti sau sa pierdeti performanta pe barele negre de sus si de jos. Raportul de imagine 2.40:1 este pur si simplu cea mai buna recomandare pentru a incadra in mod ideal filmele UltraWide. Continutul cu raporturi de imagine mai mici, inclusiv HDTV, va umple în continuare inaltimea ecranului, doar nu si întreaga latime. Acesta este un efect similar cu cinematografele comerciale mai mari, unde inaltimea este aceeași pentru toate filmele, in timp ce perdelele laterale se reglează pentru latimile diferite. Retineți ca, cu un sistem anamorfic de proiecție UltraWide, exista chiar si cateva modalitati de a avea filme mai mici si continut HDTV sa umple si întregul ecran de 2,4:1, astfel incat sa puteti scapa de zonele negre pentru aproape tot ceea ce vizionati. Daca nu utilizati un obiectiv anamorfic, atunci va trebui sa mariti si sa mutati imaginea in jos atunci când vizionati filme mai mici și programe TV.
Daca inca sunteti nehotarat, utilizati un ecran de format 2.43:1. Daca totusi sunteți inca nehotarat, atunci inseamna ca valorizati continutul HDTV si filmele oarecum in egala masura. Cu toate acestea, chiar daca continutul HDTV si filme mai mici nu se potrivesc in mod natural pe un ecran UltraWide, cel puțin acestea vor umple dimensiunea verticală, astfel încât niciodată nu vor exista bare negre uriase deasupra si dedesubtul imaginii. De asemenea, daca se intampla sa utilizati un obiectiv anamorfic pentru performante maxime pentru filmele dumneavoastra UltraWide, atunci aveti automat cateva optiuni suplimentare pentru a avea continut HDTV chiar si pentru a umple ecranul dumneavoastra UltraWide.
... si daca inca tot nu sunteti nehotarat - Folosiți un ecran de format 2.40:1. Mai esti inca in pragul luarii unei decizii? Apoi trebuie sa realizati acest lucru: filmele enumerate mai jos reprezintă 208 din primele 300 de filme din toate timpurile clasate pe incasari brute de box-office la nivel mondial (incepand cu vara anului 2015). Fiecare dintre aceste filme a fost filmat in format UltraWide. Deci, daca nu alegeti un formatul de imagine UltraWide pentru ecranul dumneavoastra, aceste filme de cele mai multe ori cu filmari de exceptie vor fi afisate mai mici decat orice altceva vizionati in home-theater. Desigur, daca alegeti formatul UltraWide, aceste filme vor avea acum cea mai mare imagine posibila pe ecran dumneavoastra, cel mai imersiv continut pe care il vizionati in home-theater-ul dumneavoastra, la fel ca in cinematografele comerciale doar ca in linistea propriului dumneavoastra camin.