OPPO 203 vs Panasonic UB-9000

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Teste La: favorite Aprecieri: 601

OPPO 203 vs Panasonic UB-9000

Multa lume imi tot spunea ca Oppo 203 a fost si a ramas o minune a tehnicii ca nu avem inca un player care sa redea, macar la calitate asemanatoare, ceea ce reda Oppo. Intre timp a aparut Panasonic cu al lor UB-9000 si voi incerca sa ajung la o concluzie coerenta in ceea ce priveste plusurile si minusurile fiecaruia dintre ele.

Tot ce urmeaza este experimentat fara aparate si masuratori, este exclusiv perceptual si sunt concluziile mele asa cum vad ochii mei si aud urechile mele in urma experientei pe care am acumulat-o in 45 de ani de ascultat muzica si vizionat filme si seriale.

Din nefericire pentru multi, nu si pentru mine, Oppo nu mai produce playere de ceva ani ceea ce a facut ca pretul unuia second hand sa creasca si de trei ori fata de pretul unui nou cand inca se produceau. Cei ce au avut stocuri cu Oppo noi sau descopera acum cate unul nou, pot cere si de 4, 5 sau chiar 6 ori pretul initial. Oricare dintre varientele ante-mentionate de pret exced pretul momentului al unui Panasonic nou.

CONTEXT

Fotografiile au fost facute cu un telefon Samsung S20 FE cu toate setarile puse pe zero, sau inactivate, pentru o redare cat mai exacta si corecta a ceea ce se vede pe ecran.

Cablurile HDMI sunt cele folosite de mine in mod curent si anume HDMI PRECISION 18Gbps pasiv de la Blustream, pe care eu le consider niste cabluri HDMI de exceptie.

Cablu HDMI Blustream

Proiectorul folosit este un Epson TW9400 care nu este un proiector nativ 4K ci unul Full HD care uzeaza tehnologia pixel shifting - 4K Enhancement Technology si caruia i-am facut un review pe larg aici. Epson TW9400 este pe drept cuvant performer in gama lui de pret. TW9400 sau un alt proiector nu vor avea niciodata factorul "wow" al unui televizor atunci cand vine vorba de HDR, dar, atata timp cat producatorului mapeaza corect semnalul, rezultatele pot parea in continuare impresionante. Ceea ce va pot spune cu deplina certitudine este ca tot continutul HDR pe ecran arata mult mai bine decat sugereaza masuratorile si imaginile.

Ecranul folosit este un ecran Reference White de 120" (gain de 1.0), 2,35:1 de la Visual Experience special dedicat pentru camere cu lumina controlata.

Materialele folosite pentru testele de imagine sunt:

  • Hobbitul "Dezolarea lui Smaug" - bluray original 1080p, care pe mine ma incanta din punct de vedere coloristic si al calitatii si claritatii detaliilor.
  • Aquaman - bluray original 4K cu Dolby Vision si HDR, care il folosesc de multe ori pentru teste de scene cu lumina in exces cat si pentru scene intunecate.
  • ca material foarte nou care m-a incantat am mai folosit secvente din episodul 7 al noii serii "Fundatia".

Toate imaginile care urmeaza sunt in ordinea urmatoare OPPO in stanga iar Panasonicul in dreapta.

PLAYERELE SI CONEXIUNILE LOR

Ambele aparate sunt piese de top si exceptional finisate si construite.

OPPO 203Panasonic UB9000

OPPO 203  vs  Panasonic UB9000

                               

Ambele aparate au un aspect foarte placut din aluminiu anodizat si se integreaza vizual perfect intr-un rack cu echipamente. Oppo are un display mai mare cu mai multe detalii afisate spre diferenta de Panasonic pe diplay-ul caruia sunt doar titluri iar pentru detalii trebuie folosita telecomanda.

Oppo are in plus o mufa HDMI in care poti introduce un alt echipament iar cu ajutorul procesarii lui sa poti imbunatatii reproducerea acelui echipament. Mai are in plus un post USB 3.0, un port RS-232C si doua mufe trigger in si out extrem de folositoare in anumite cazuri.
Panasonicul vine in plus cu o mufa USB pe partea frontala si doua iesiri XLR pe care cand le conectezi la un amplificator cu astfel de intrari se intampla magia dpdv audio, un sunet foarte, foarte bun!

TELECOMENZILE

telecomanda oppotelecomanda panasonic

Aici Oppo are o facilitate foarte buna, cel putin pentru mine, se aprinde imediat cum o apuci. Cea de la Panasonic, daca esti in intuneric ceea ce se intampla in cazul meu, trebuie sa pierzi putin timp pana gasesti butonul care aprinde iluminatul butoanelor, cel din stanga de jos. Un mic plus pentru Panasonic "Playback INFO" care afiseaza, cand il activezi, toate detaliile tehnice ale materialului redat (vezi foto de mai jos). Alte diferente notabile nu sunt intre cele doua.

Playback INFO PanasonicPlayback INFO Panasonic

Versiuni de soft

Ambele au fost verificate si au ultimele versiuni ale softului care le face sa functioneze.

soft OPPOsoft Panasonic

Redare in modul SDR (standard dynamic range)

In modul SDR redarea filmului Hobbitul "Dezolarea lui Smaug" pe ambele, OPPO si Panasonic, este o incantare. Este foarte luminos, detaliat si foarte clar. Intre cele doua aparate nu am vazut nici o diferenta notabila poate usor mai clar in redarea detaliilor in favoarea lui Panasonic.

Concluziile le trageti voi din imaginile urmatoare care pentru ca sa fie cat mai mari sunt puse una dupa alta ci nu una langa alta. Ordinea este Oppo prima iar Panasonic cea de a doua.

OPPO ochi dragon

Panasonic ochi de dragon

cel de al doilea set de imagini

arkenstone

arkenstone

Redare in modul HDR (high dynamic range)

Pentru redarea modului HDR am ales filmul "Aquaman" L-am ales datorita faptului ca este relativ nou si este filmat cu o combinatie intre Alexa Open Gate si senzor RED DRAGON 6K  cu lentile Primo 70. De unde trag eu concluzia ca este filmat full digital. Daca veti viziona filmul ce va va enerva cu siguranta este schimbarea de aspect ratio din 16:9 in 2,39:1 de la un capitol la altul ceea ce este cam neplacut, dar calitatea imaginii este una extrem de buna. Sunetul este in Dolby Atmos si in cazul lui unul bun.

In cazul acestei comparatii chiar nu am vazut nici cea mai mica diferenta. Lucru notabil daca tinem cont ca Oppo este cu ceva ani buni mai batran fata de Panasonic.

Urmeaza imaginile ordinea este Oppo prima iar Panasonic cea de a doua.

Aquaman OPPO Nicole Kidman

Aquaman Panasonic Nicole Kidman

picaturi Aquaman OPPO

picaturi Aquaman Panasonic

Ce nu am verificat intrucat in momentul acesta nu prezinta interes:

  • imagini cu HDR 10+  -  nu poate reda proiectorul,
  • imagini cu Dolby Vision  - nu poate reda proiectorul,
  • upscaling de la Full HD la 4K, conversie SDR la HDR, conversie HRD la SDR   -  nu folosim niciodata ci redam materialul asa cum este el realizat.

Partea de servicii de streaming pe care OPPO nu a luat-o in seama iar Panasonic a tinut cont de ea face ca cel din urma sa fie mai ancorat in prezent unde se pare ca exista o tendinta de renuntare la formatul fizic si migrarea catre on-line streaming. Calitatea imaginii si sunetului inclina in mod clar catre formatul fizic. Daca ne uitam la imaginea anterioara in care se vad detaliile tehnice la Panasonic si remarcam ca informatia care este redata in acel moment al filmului este 50.9 Mb/s pe partea de video iar pe partea de audio este de 3Mb/s, adica un total de 53.9 Mb/s. Cand vreodata ati observat ca facand streaming de pe un serviciu de filme on-line, ca aveti un transfer de 53.9 Mb/s??  Eu am avut maxim 19.9 Mb/s noaptea pe la 4am. Va rog verificati si puneti-mi poze cu ce este la dumneavoastra maximul de transfer.

Capitolul la care Panasonicul iese castigator fara drept de apel este existenta aplicatiilor preinstalate. OPPO nu are deloc aplicatii instalate si nici posibilitatea instalarii lor. Panasonicul ofera acces la Netflix, Youtube si Prime Video de la Amazon fiind cele care pentru mine ca utilizator obisnuit prezinta importanta. Ce functie are Panasonicul si nu o poti dezactiva este "Power OFF" daca 20 de minute nu l bagi in seama, chiar daca este pauza intr-un film ceea ce este extrem de nefericit.

Oppo are un avantaj major pentru o buna parte a audiofililor datorita faptului ca poate reda SACD-uri ceea ce Panasonicul nu poate. Principalele atuuri ale lui OPPO fiind: poate schimba formatul imabinii, are HDMI input, poate reda fisiere mkv din surse externe cu Dolby Atmos si DTS:X, redarea de SACD-uri, poate reda ripuri de BD 4K.

Pe langa faptul ca Panasonicul are aplicatii preinstalate mai are o functie minune care se numeste "HDR Optimizer" care ajuta in mod real pentru imaginile extrem de luminoase, face sa apara detalii care altfel nici nu se vad.

CONCLUZII

Nu avem un castigator si nici nu credeam ca vom avea. Ambele ca imagine sunt aproape la fel de bune cu diferente infime care nu inclina balata in favoarea unuia sau a celuilalt. Ambele sunt doua aparate extrem de puternice si eu imi doresc ca OPPO sa reia productia de playere ca sa fie concurenta pe piata si astfel Panasonic sa nu se aseze confortabil pe primul loc, ca acum, din lipsa de concurenta, pentru ca la nivelul celor doua playere, in acest moment nu are concurenti directi. La nivele mai inferioare in zona de pret 1000 lei si 2000 lei sunt mai multe branduri care imi impart piata dar la nivelul 5 - 6 mii de lei Panasonic este cam singur. Sigur imi veti spune ca exista Pioneer al LX-500 si LX-800, eu va replic ca vreau sa achizitionez unul doar ca sa il am de 2 - 3 ani si nu reusesc din lipsa stocurilor.

A fost o delectare sa am doua cele mai buna playere de pe piata in teste si multumesc Domnului care mi-a dat OPPO pentru teste.

Concluziile si comentariile voastre le astept in sectiunea de comentarii a blogului.

ENJOY!

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password