Evolutia sunetului surround in cinema

Scris de: Bogdan Stefanescu In: Home Cinema La: favorite Aprecieri: 2233

Toti ne-am dori un Cinema La Noi Acasa, la noi in sufragerie sau si mai bine o camera dedicata in care sa amenajam un cinematograf privat cu toate facilitatile. Sunt mai multe aspecte de care trebuie sa tinem cont, cele ce tin de partea video, cele ce tin de partea audio si cele ce tin de conectivitatea sistemului cu internetul si cu un sistem inteligent de management al locatiei.

Unul dintre lucrurile foarte importante, pe langa a vedea bine un film, este a il auzi bine, daca se poate, chiar foarte bine. Progresul tehnologic face pasi mari si importanti in fiecare zi, luna si an. Nu reusim sa fim la zi cu tot ce apare dar macar este bine sa avem cunostinta ca sa stim ceea ce cerem la achizitionarea noii aparaturi.

Sunetul multicanal este o coloana sonora impartita pe mai multe piste audio, care insoteste un material video si este redat pe o incinta acustica (boxa) amplasata intr-un mod bine definit, care sa poata creea spectatorului senzatia de spatialitate si ca este chiar in mijlocul actiunii din materialul video.

Sunt mai multe firme cu traditie de multe zeci de ani in inregistrarea sunetului multicanal si in cele ce urmeaza voi incerca sa va lamuresc, fara a intra in detalii tehnice, ce inseamna unele dintre cele ce sunt scrise in dreptul descrierii partii audio a unui DVD si/sau Bluray.

Fantasia

Printre primele incercari se numara filmul Fantasia, prin anii '40, care utiliza o versiune foarte rudimentara de sunet multicanal. A fost o incercare de inceput si redarea in cinematografe era o munca grea a unui inginer de sunet care trebuia sa stea sa se chinuie sa invarta de butoane, poate, poate, ca auditia celor 3 canale, prin 54 de boxe sa poata sa insemne ceva pentru spectator. Era mult prea laborios si a fost abandonat ca sistem, insa ideea a ramas in capul producatorilor si a inginerilor de sunet. Introducerea spectatorului in mijlocul actiunii era deja un scop.

Superman

Dupa cateva incercari, tot nereusite,  in anul 1978, Max Bell a definit un nou concept pentru Laboratoarele Dolby, numit split sound. Acesta a fost incercat in cateva sali private de cinema cu ajutorul filmului Superman.

Experimentul "Superman" s-a dovedit un real succes si a fost piatra de temelie pentru coloana sonora a filmul Apocalypse Now, care a ramas in istorie ca primul film difuzat in cinematografe publice cu sunet multicanal pe 5 piste.

Apocalypse Now

Din acest moment piata a fost impartita intre doua mari nume, DTS si Dolby Digital. Cele doua formate sunt foarte asemanatoare din multe puncte de vedere, diferenta fiind in filozofia de redare prin intermediul boxelor. Dolby Digital (adica Dolby Lab.) prefera o redare difuza, cu un unghi mare de dispersie, pe cand DTS Inc. prefera un sunet unidirectional care o zona bine definita de auditie (sweet spot). Eu nu cred ca unul sau celalalt este mai bun, este doar o chestiune de preferinta, dezbaterile sunt, cel putin, aprinse intre sustinatorii celor doua tabere. Eu nu fac decat sa vi le aduc la cunostinta, sa va spun sa le incercati pe amandoua si sa alegeti ce ii place urechii voastre cel mai mult.

Dolby Digital a inceput, in varianta sa clasica, odata cu aparitia si utilizarea DVD-urilor pe scara larga. Este un format lossy, adica comprimat, cu un bitrate de 448 kbit/s, 5.1 cu 5 canale pentru boxe si unul LFE pentru subwoofer. Asezarea boxelor este cea clasica, in imaginea de mai jos:

5.1

In momentul in care au aparut Bluray-urile si HD-DVD-urile a fost implementata o varianta imbunatatita si extinsa numita Dolby Digital Plus. Fiind tot un format lossy dar numarul de canale a crescut la 7.1 si ,totodata, a crescut si bitrate-ul la 3mbit/s, fapt care a adus un plus de calitate audio. Asezarea boxelor este cea clasica, in imaginea de mai jos:

7.1

Cea mai avansata tehnologia a formatului Dolby Digital se numeste Dolby True HD, care este si singura lor varianta de encodare lossless (necomprimata). Fara sa intru in detalii tehnice acest tip de encodare audio suporta maxim 7.1 canale la un bitrate maxim de 18mbit/s. Acest format nu poate fi transportat decat cu conectori HDMI!


Cea mai noua gaselnita tehnica a celor de la Dolby Labs se numeste Dolby Atmos. Aceasta, in varianta ei completa are 128 de piste audio cu 9 zone in timp real si este destinata doar cinematografele de top. Exista si o varianta de Dolby Atmos si pentru home-use dar mult mai simplificata cu doua configuratii 5.1.2 si 7.1.4. Cele doua ofera spatialitate sunetului si au o serie de boxe special dedicate lor. Boxele ce redau canalele "superioare"  au doua pozitionari, fie direct in tavan, fie deasupra celorlalte si sunetul se reflecta din tavan catre ascultator. Asezarea boxelor in cele doua variante este in imaginile de mai jos:

7.1.4

DTS Inc., fondata de Steven Spielberg pe la inceputul anilor '90, destinata in special sistemelor home-cinema, si-a facut debutul odata cu aparitia filmului Jurassic Park. DTS este un format comprimat cu un bitrate de 1509.75kbit/s intalnit tot pe DVD-urile de inceput. Este competitorul direct al lui Dolby Digital folosind algoritmi complet diferiti si ducand la dezbateri fara de sfarsit asupra calitatii superioare ale unuia sau altuia dintre cele doua formate. Eu va sfatuiesc sa va formati sunguri o opinie si sa alegeti ceea ce va place si in acest fel sa alegeti si ceea ce sa cumparati astfel incat sa fie capabil sa redea alegerea dumneavoastra.

Spielberg

DTS­-HD Master Audio este varianta lossless a lui DTS si este competitorul direct a lui Dolby True HD. DTS-HD are un bitrate de 24.5 mbit/s in cazul bluray-urilor si de 18 mbit/s in cazul HD-DVD-urilor. Avantajul major este ca formatul DTS­-HD suporta in mod teoretic un numar nelimitat de piste audio, limitarea principala fiind capacitate de stocare a suportului media utilizat.

DTS:X este competitorul direct al lui Dolby Atmos si face ca experienta audio sa fie un imersiva. Cei de la Dolby dau pozitii specifice clare pentru pozitionarea boxelor, pe cand cei de la DTS nu au astfel de recomandari iar DTS:X functioneaza cu incintele existente (indiferent de configuratie) si se bazeaza pe sistemul de calibrare integrat in AV receiver pentru a procesa sunetul adaptat la configuratia existenta.

Asa cum spuneam aici la punctul 5, pentru a beneficia de o auditie cel putin buna, incepeti cu upgradul boxelor.


Bottom line: fie ca preferati sistemul DTS sau sistemul oferit de cei de la Dolby nu va lasati convinsi de ceea ce spun altii, ci doar de propriile urechi. Dupa ce cumparati aparatul dorit va trebui sa ascultati ceea ce reda el   ..... si inca un sfat: CALIBRATI SISTEMUL AUDIO si doar asa veti auzi potentialul maxim al acestuia!

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password